Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon wwoofar på gården

Att resa, lära sig språk och om andra kulturer, förstå arbetet på en gård och träffa nya människor. Det är vad wwoofing handlar om.

Getter. Hos Kristina Carlsson på Hejtorps gårdsmejeri finns nu 81 getter. Suzanne Clavery från Frankrike hjälper till i de dagliga sysslorna.

Getter. Hos Kristina Carlsson på Hejtorps gårdsmejeri finns nu 81 getter. Suzanne Clavery från Frankrike hjälper till i de dagliga sysslorna.

Foto: Karolina Wiborn

DOVERSTORP2015-07-20 16:30

Suzanne Clavery kommer från Poitou i Frankrike, men har de senaste två åren bott i Malmö. Just nu wwoofar hon hos Kristina Carlsson på Hejtorps gårdsmejeri i Doverstorp.

– Jag vill lära mig mer om getosttillverkning, därför valde jag den här gården, säger Suzanne Clavery.

Wwoofing innebär att du arbetar på en ekologisk gård. Mot mat och husrum hjälper du till med de sysslor som finns på gården. Wwoofing finns över hela världen och är därför ett populärt sätt att resa på.

– Det är bra om man vill resa, men kanske inte har så mycket pengar eller om man vill åka till Sverige, men se något annat än Stockholm. Det är också ett tryggt sätt att resa på eftersom du bor hos en familj, säger Suzanne.

Hennes dröm är att ha en egen gård med getter och tillverka getost. Men hon vill bo kvar i Sverige och därför är det intressant för henne att wwoofa just här.

– Jag är intresserad av mat och jag gillar verkligen ost. Man kan göra så mycket med mjölk. Nu testar jag och ser om det här är något jag vill göra i framtiden. So far, so good, säger hon.

Det här är första årets som Hejtorp har tagit emot en wwoofer och Suzanne är den tredje hittills. Kristina Carlsson berättar att det blir ett utbyte både för henne och för den som får arbeta på gården.

– Vi får dels träffa andra människor från andra delar av världen och det gäller ju inte bara mig utan för hela familjen. Dessutom får jag arbetshjälp, med getterna, med osttillverkningen och i butiken med kunderna. Det är också väldigt socialt.

Suzanne blir en del i Kristinas familj när hon bor i gäststugan på gården. De arbetar tillsammans, äter mat ihop och är det fint väder på kvällarna åker de och badar.

– Vi kan inte resa jorden runt och framför allt inte sommartid. Därför får vi bjuda hit människor från andra delar av världen istället. Det är väldigt bra för barnen, de lär sig engelska, åtminstone lyssna och förstå, de får lära sig om andra kulturer. Det är ett sätt att träffa nya kompisar. Våra barn ska vi definitivt skicka iväg på wwoofing.

WWOFING

Wwoofing står för World wide opportunities on organic farming eller willing workers on organic farms och är ett nätverk som startade 1971 i England. Det finns i över hundra länder i världen. Att wwoofa är att volontärarbeta på en ekologisk gård, där mat och boende erbjuds istället för betalning.

På en webbsajt har gårdarna en egen profil där de beskriver verksamheten, vilket boende som erbjuds och vilken typ av arbete som behövs.

Volontären söker på sajten efter en gård som passar dennes önskemål. Det kan vara utifrån verksamhetstyp eller område. Wwoofaren behöver nödvändigtvis inte ha någon utbildning eller tidigare erfarenhet av arbetet, utan det är snarare intresset för ekologiskt lantbruk som gårdsvärdarna söker.

Hur länge en wwoofer stannar på gården och hur en arbetsdag ser ut görs upp mellan volontären och gårdsvärden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om