Getosten som går åt som smör
Kip stirrar bestämt på Love som vänt på sig. Love stannar blixtstilla på hyllan. Ska det bli någon ost framöver så ska det.
Foto: Carolina Nilsson
Hela tillverkningen sker i småskalighet, med närproducerat foder, utan maskiner så när som på mjölkningsmaskinen. - Det skulle inte gå att mjölka för hand. Men det är inga maskiner som gör osten, det är mina armar, säger Kristina. Resultatet blir hårda lagrade ostar, färskostar, dessertostar och oljemarinerade ostar. Allt med Hejtorps-smak. - De smakar som de gör här. Det är ett hantverk och jag kan inte få dem att smaka som någon annanstans och ingen annan kan få sina ostar att smaka som här, förklarar hon. Kristina testar sig fram i smaksättningen av ostarna och är gärna innovativ i sitt hantverk. - Jag tar lite olika kryddor som jag tycker om och testar mig fram. Hårdosten blir klar på två månader, har en mild smak som passar många, men för den som gillar lite tyngre smak kan man vänta upp till ett år. Sådana är dock ovanliga på Hejtorp. Ostarna har nämligen en rykande åtgång. För även om Kristina knappt annonserat någonting har ryktet om gårdsmejeriet spridit sig och med det kommer kunderna. Småskalighet viktig
- Många har hört på ryktesvägen att någon blivit bjuden på god ost och så kommer de hit. Det är jättekul! säger hon. När Folkbladet besöker gården kommer två kunder förbi. Det är Lennart och Maj-Lis Fremmer från Norrköping som letat sig till getosttillverkaren. - Vi läste om det i en tidningsartikel. Det är så kul att hitta något nytt och se vad de har, säger Lennart. Nästa år hoppas Kristina på att vara uppe i 40 getter. Men att utöka verksamheten för mycket är definitivt inte målet. - Det är småskaligheten som är grejen, menar hon.
Tamgeten, Capra aegagrus hircus, anses härstamma från besoargeten. Handjuret kallas bock, hondjuret get och avkomman killing. Det fullvuxna djuret blir ca 100-170 cm långa och kan väga upp till 115 kg. Honorna är mindre och 40-50 procent lättare. Båda könen bär horn, som ofta är något bakåtböjda. Geten har raggig päls som för det mesta skiftar i grå, vita, svarta och bruna nyanser. En get har fyra magar. Geten äter och mjölkar ungefär som en tiondel av en ko. Som mest ger en get fem liter mjöl om dagen. De yngre ger en till två liter. En get kan mjölkas i ungefär tio år. Källa: Kristina Carlsson och www.wikipeida.org
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!