I det lilla mejeriet på gården Hejtorp har Kristina Carlsson fullt upp vid lunch. Hon ska ysta osten, den del i processen då den varma mjölken blandas med löpe. Mjölken omvandlas då till små ostkorn. Det sker under stor noggrannhet, syra och värme kontrolleras under hela processen. När kornen har rätt konsistens plockas de upp i formar.
- Det är mycket på känsla, och det är Kristina duktig på, säger maken Mattias Carlsson.
Charmiga djur
Mjölken produceras på gården. De har 62 getter som producerar mjölk.
Till gårdens djur tillhör även 17 av årets killingar. Varje år får getterna killingar för att kunna producera mjölk. Alla har ett eget namn som Kristina har stenkoll på.
- Getter är enormt charmiga varelser, alla har en egen personlighet, säger hon.
Men 62 getter är svåra att styra. Det är då tur att gårdshunden Kip har stenkoll på vart de ska, med lite instruktioner från Kristina.
Ost på lager
Ostarna som finns i butiken är gjorda enligt kända recept, men ibland också frukten av experiment. Kristina blandar ibland olika recept.
Alla ostarna är lagrade, kortare eller längre tid. Mjukostarna oftast bara ett par dagar, medan några har lagrats ända upp till 14 månader.
Med smak för ost
Kunderna kommer från hela Östergötland. Den främsta anledningen tycks sitta i tungan.
- Grunden är att maten är god. Och att man ska veta var maten kommer ifrån och att djuren har det bra, säger Mattias Carlsson.
Många är stamkunder som gärna tittar in en stund i gårdsbutiken när de har vägen förbi. Andra har upptäckt ostarna på en av de restauranger som de säljer till.
Småskaligt mejeri
De sköter gården helt själva. Först och främst är det Kristina som har hand om mejeriet. Men större än så här tycker hon inte att den borde bli.
- Det ska gå att sköta på en person. Det är ingen industri, det är ett hantverk, säger hon.
Det är mer än ett heltidsjobb att sköta gården. På sommaren arbetar hon tolv timmar - sju dagar i veckan. Hon säger att det blir lite lugnare på vintern även om djurskötsel fortsätter.
Mattias Carlsson berättar att de har inte så mycket tid till ledighet. Men några tillfällen kommer de i väg, även om det kanske är lite på samma tema.
- Det blir en och annan resa till andra mejerier, för att titta på deras ostar.