27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag för att hedra minnet av alla som mördades under Förintelsen.
På lördagsförmiddagen hölls en ceremoni vid minnesstenen i Doverstorps flyktingläger. Lägret var Sveriges största flyktingläger under och efter Andra Världskriget.
– Det är viktigt att ta vara på minnen som finns av Förintelsen. Vi som bor i Finspång har ett stort ansvar att bevara den här platsen, säger Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger.
– Det här är årets viktigaste dag. En anledning att tänka till lite extra om människors lika värde. Det har inte blivit mindre viktigt i dessa tider med hakkors som målas på synagogor och moskéer, säger Anna Hellerstedt.
Hon var i slutet av förra året iväg på en toleransresa till Anne Franks hus i Amsterdam. Siri Hedlund, elev på Grosvadsskolan, deltog också på resan.
– Det var väldigt intressant. Det kändes som en riktig händelse efter att besökt Anne Franks hus, säger Siri Hedlund.
Gruppen besökte också judiska muséet, förintelsemuséet, SS gamla högkvarter och Red Light District.
Minnesplatsen i Doverstorp har gjorts i ordning av Mo Gårds personal, som representerades av Per-Eric Skagerlid, under ceremonin.
– Det är Per-Eric och Mo Gårds förtjänst att vi fått den här minnesplatsen. En grindstolpe från en gård i trakten blev minnessten för två år sedan, berättar Jan-Erik Svenblad.