Det var 2017 som en bygglovsansökan inkom i efterhand för en redan uppförd komplementbyggnad på en fastighet i Norrköpings kommun – detta som ett resultat av klagomål att byggnaden eventuellt skulle vara olovlig. Enligt ritningarna hade byggnaden både WC och andra VA-installationer utan att någon ansökan gjorts för detta. Det framkom så småningom att dessa avlopp anslutits till det minireningsverk som också huvudbyggnaden på fastigheten samt ytterligare ett hushåll var kopplade till – kruxet är att detta enbart är dimensionerat för ett hushåll, inte tre som det alltså i realiteten var.
Byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping beslutade i juni 2018 om att mannen skulle koppla bort den nya byggnadens avlopp från minireningsverket. I ett föreläggande förbjöds han att släppa ut avloppsvatten från komplementbyggnaden efter den 23 juli 2018 – detta förenades med ett vite på 80 000 kronor.
Men några åtgärder hade inte redovisats till den 24 juli och vid ett platsbesök konstaterades att den extra byggnaden fortfarande var bebodd.
I en dom från oktober 2018 av Mark och miljödomstolen konstateras att vitet är rimligt och ska betalas. Därefter har en överklagan lämnats in till Mark- och miljööverdomstolen där mannen bifogat en faktura på 170 000 kronor som visar att han kopplat in sig på det kommunala avloppsnätet. Vid den 24 juni var han dock enligt Nodra ej påkopplad trots att avloppet ändå användes. Mark- och miljööverdomstolen överslår därför mannens överklagan.