Påsken är här med ägg, sill, lax, must och allt det där andra som påsken ju egentligen delar med både jul och midsommar. Men en ingrediens är i Sverige starkt förknippad med enbart påsk och det är lammet. Under de senaste decennierna har lammsteken tagit plats på allt fler påskbord och numera är det ungefär en tredjedel av alla lamm som äts i Sverige under ett år som förtärs just till påsk. Detta har också lett till brist på svenskproducerat lammkött eftersom produktionen här är betydligt mindre än på många andra håll.
Som på många håll inom livsindustrin blir ekologiska alternativ allt populärare: idag är ungefär vart fjärde lamm, cirka 70 000, i Sverige ekologiskt omställda enligt de senaste siffrorna (2016) från Jordbruksverket som Nyhetsbyrån Siren ställt samman.
Andelen ekologiska lamm varierar mellan länen, lägst är den i Blekinge (12 procent) och högst i Stockholm (34 procent). Östergötland har en relativt hög andel ekologiska lamm med 29 procent (12 430 lamm) vilket placerar länet på en sjätte plats i riket.
– Lammproduktion och fåruppfödning, inte minst den ekologiska, är en del av djurhållningen i svenskt lantbruk som är intressant även för personer som inte har så stor erfarenhet och bakgrund från lantbruk själva, men som vill ut och leva och verka på landsbygden, säger Maria Dirke, ansvarig för lammfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till Nyhetsbyrån Siren.
Sett till hela riket har andelen ekologiska lamm ökat från 16 procent 2010 till 23 procent 2016.