Det skriver de i ett svar på L-motionen från riksdagsledamoten Maria Nilsson från Göteborg, som bland annat vill förbjuda djurparker i Sverige.
– Många djurarter hotas i sina naturliga miljöer, mycket på grund av människans sätt att utnyttja jordens resurser. 25 procent av jordens däggdjur och 13 procent av jordens fåglar är redan idag utrotningshotade enligt den internationella naturvårdsunionen (IUCN), skriver de bland annat.
Föreningen lyfter fram att djurparkernas arbete med reservpopulationer och aktivt naturvårdsarbete i fält därför blir viktigare för varje år.
– Det finns flera arter som skulle ha varit utdöda om det inte vore för djurparkerna. Bevarandeprojekt har bland annat räddat visenten, oryxantilopen och lejontamarinen från utrotning.
Att helt förlita sig till bevarandearbete på plats i naturen skulle vara förödande för många arter, menar föreningen. Pilgrimsfalken, vitryggiga hackspetten och myskoxen är exempel på arter som troligtvis redan hade varit försvunna från svensk natur utan djurparkernas arbete.
Svenska djurparker besöks varje år av över sju miljoner människor. Cirka 90 000 skolbarn och studenter deltar också i djurparkernas pedagogiska program om bland annat djur, natur och hållbar utveckling. Genom detta ökar förståelsen för djur och natur, menar Svenska djurparksföreningen, som menar att djuren i svenska djurparker inte far illa.
– Välutbildade och erfarna zoologer, biologer, djurvårdare och veterinärer arbetar systematiskt för att upprätthålla högsta välmående för djuren. Dessutom sker regelbundna kontroller för att säkerställa att djurens välmående upprätthålls.
I stället menar man att djurparkerna behövs mer än någonsin.
– Fler och fler arter räknas som utrotningshotade och våra djur fungerar som en livsviktig reserv om en art riskerar att utrotas i naturen. Men det bakomliggande problemet är människans överexploatering av jordens resurser. Och även där har vi en avgörande roll med att bidra till forskning, sprida kunskap och skapa engagemang. För att vi ska bedriva vårt viktiga arbete krävs att djuren i våra parker mår bra. Det säkerställs dels av parkernas kompetenta medarbetare men även vid regelbundna kontroller från både Djurparksföreningen och statliga tillsynsmyndigheter, säger Jens Larsson, ordförande för Svenska djurparksföreningen.