Djuret går mot strömmen

Sköldpaddan i Motala ström är med stor sannolikhet inte ensam. Varje år släpps mängder av sköldpaddor ut i den svenska naturen.

Djur. Sköldpaddan i strömmen är troligtvis inte den enda som släppts lös i det vilda. (OBS: bilden föreställer en anan sköldpadda)

Djur. Sköldpaddan i strömmen är troligtvis inte den enda som släppts lös i det vilda. (OBS: bilden föreställer en anan sköldpadda)

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Djur2017-07-29 08:00

Under torsdagen hittades siktades en sköldpadda på ett nedfallet träd i strömmen. En privatperson har med största sannolik släppt ut sköldpaddan, något som uppmärksammades i Norrköpings Tidningar. Räddningstjänst kallades till platsen i ett försök att rädda det övergivna husdjuret, men utan resultat. Lagom tills hjälpen anlände platsen hade sköldpaddan försvunnit.

Att släppa ut ett djur i naturen är olagligt, men trots lagbrottet sker det relativt ofta.

– Det händer varje sommar, förklarar Pelle Lindstam, reptilskötare på tropicarium i Kolmården.

–  Mina fördomar säger mig att många har en romantisk bild av den ska ha det bättre i det vilda. Det är viktigt att komma ihåg att även om den nu råkar överleva så mår den inte bra där.

Den allra vanligaste vattensköldpaddan i fångenskap är den rödörade vattensköldpaddan. Skulle det visa sig att den utsläppta sköldpaddan är av denna sort är det ingen vild gissning att dess långa livsspann är anledningen till utsläppet.

– Vi får samtal varje vecka från folk som vill lämna sina sköldpaddor hos oss, men vi har ingen möjlighet att ta emot alla. Vi vill heller inte bidra till ett samhällsklimat där man lämnar djur till oss eller djurparker bara för att man tröttnat på ansvaret., säger Pelle Lindstam.

– Köper man en sköldpadda måste man vara medveten om att det kan innebära ett livslångt ansvar. Det finns sköldpaddor som kommer överleva sin ägare.

Eftersom en sköldpadda inte har några naturliga fiender i och kring Motala ström vållar de till skada i ekosystemet. Rödörade vattensköldpaddor äter bland annat grodor.

– Många grodor är redan på fallrepet och har svaga populationer, säger Pelle Lindstam.

Kan sköldpaddan acklimatisera sig vid strömmen?

– Som individ kan den klara sig, men inte som art. Den är rätt tålig och klarar rätt så tuffa vintrar. Så länge det finns öppet vatten och möjlighet att uppsöka en frostfri plats så överlever den.

– Även om den klarar av kyla så klarar den inte av att fortplanta sig i vårt klimat.

Mats Ekeberg som är kommunjägare i Norrköping vädjar till allmänheten att hålla utkik efter sköldpaddan så att den så snart som möjligt kan räddas från strömmen. Förutom att vattensköldpaddor tillbringar mycket tid i vattnet, så ligger den ofta länge på land på stenhällar och trädstammar under dagens varmaste del för att solbada. Allmänheten rekommenderas därför att spana efter nedfallna träd eller strandkanter för att få se en skymt av sköldpaddan.

Den rödörade vattensköldpaddan kan bli upp till 40 cm lång över skalet.

Den kan leva uppemot 30 - 40 år i fångenskap.

Som liten äter den rödörade vattensköldpaddan animalisk föda, som vuxen äter den till 80 procent vattenväxter.

Tillhör stammen ryggradsdjur.

Trachemys scripta elegans är namnet på latin.

En sköldpaddas skal är format på olika sätt beroende på vilket klimat den lever.

Ordningen omfattar 260 nu levande arter varav cirka 200 kan dra in sitt huvud i skalet.

Sköldpaddor har inga tänder utan en hornslida som omger käkbenet som de bearbetar födan med.

Sköldpaddor är nästan döva, istället är luktsinnet väldigt viktigt för en sköldpadda

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om