Det var i tisdagskväll som Anna-Lena Öiås satt i bilen på väg till hemmet i Arkösund.
Hon var nästan framme när hon helt plötsligt fick se något på vägen. Som tur var hann hon stanna till.
Ett flertal vildsvin hade letat sig upp på vägen och blockerade båda körfält på väg 209.
– Det var vid Jonsbergs prästgård, precis innan Brytsbo, som jag fick syn på dem. De var rätt många och de ville överhuvudtaget inte flytta sig från vägen. Några blev väl lite halvstressade men de trampade bara runt där, säger Anna-Lena som gjorde allt hon kunde för att få bort dem från vägen.
– Jag tutade på dem. Sedan drog jag ner rutan och började hojta på dem men inte heller det hjälpte.
Till sist försökte hon med något som hon brukar göra när hennes katt inte vill lyssna. Ett ”sch”-ljud – och då rörde vildsvinen på sig till sist.
– Det fungerade faktiskt. De flyttade på sig och gick ut i snödrivan, men när jag hade kört förbi gick de upp på vägen igen.
För att försöka varna andra bilister stannade Anna-Lena därför till vid nästa busshållplats och skrev ett inlägg på Facebook i en grupp med allmän info om Vikbolandet.
Ett inlägg som väckte en hel del intresse.
– Jag tänkte att det är säkert fler som kommer att åka förbi här. På onsdagskvällen passerade min man ungefär samma ställe och då stod de där igen. Det var bara några hundra meter därifrån.
Anna-Lena har visserligen stött på vildsvin ett par gånger tidigare ute i Arkösund men då har det handlat om enstaka djur.
– Jag har aldrig varit med om att vi haft så här många så långt ut. Jag visste inte att vi hade så gott om dem, men det verkar som att det är en flock som rör sig härute.
Hur känns det då?
– Jag är inte rädd för dem men man har respekt för dem och man vill inte gärna träffa på en hel klunga av dem. Framför allt inte om man är ute och går eller springer. Sedan förstör de ju en del också.
Mia Kjällander är vilthandläggare och samordnare för viltförvandlingen hos länsstyrelsen och berättar att vildsvinen blivit allt fler i Östergötland de senaste åren.
Länsstyrelsen för ingen egen statistik över vildsvinspopulationen, däremot går det att titta på antalet viltolyckor med vildsvin för att få en indikation.
– Om de ökar kan man ju förutsätta att stammen ökar, säger hon.
Och en titt i statistiken hos Nationella Viltolycksrådet visar att antalet olyckor med vildsvin ökat rejält de senaste åren i Östergötland.
2017 var det 517 olyckor. Betydligt fler än året innan då det var 341 olyckor. Och tittar man ännu längre tillbaka är ökningen ännu mer påtaglig. 2010 var det endast 157 olyckor.
Trenden är med andra ord tydlig och Kjällander menar att vildsvinen utgör ett problem i dag, i synnerhet för lantbruket.
– Vi får in ständiga rapporter från lantbruk och folk med trädgårdar att de varit och bökat upp och så. Det är inte så lätt att jaga dem heller eftersom de är aktiva på natten. Många har ju andra jobb att sköta på dagarna och då är det inte så lätt att sitta uppe på nätterna kanske.
Hur arbetar ni med vildsvinsfrågan?
– Dels så är länsstyrelsen med i nationella viltolycksrådet regionalt, där diskuterar man trafikolyckor med alla viltarter och vad man kan göra. Sedan försöker vi skapa samarbetsytor mellan markägare och jägare när det gäller lantbrukets problem med vildsvin. Det har lyckats bra i vissa kommuner, men mindre bra i andra.