Från och med på tisdagen kommer medborgardialoger att äga rum I Söderköpings kommun. Polisen ska, tillsammans med representanter för kommunen, prata med medborgare för att få en uppfattning om vad polisen – och kommunen – kan göra för att skapa ökad trygghet och vad polisen bör prioritera för insatser. Detta ska sedan utmynna i ett så kallat medborgarlöfte som skrivs under av polisen och kommunen där man konkret åtar sig ett antal punkter.
– Det blir en dialog vid affären i Östra Ryd på tisdagen och en vid ICA Supermarket på onsdag, berättar Peter Johansson från lokalpolisområde Norrköping som tillägger att det också sker en dialog vid Willys på Fixområdet den 19 december.
Man vill med dessa dialoger få fram vad som efterfrågas av medborgarna.
– Vi har också ett enkelt formulär där vi ställer några öppna frågor som: vad upplever du som problem i ditt område? Finns det någon plats eller område som du skulle vilja se åtgärder i? Sedan vill vi ha lite uppgifter om ålder, kön och var man bor så vi kan koppla de synpunkter vi får in geografiskt, säger Peter Johansson som även varit med på dessa dialoger i Norrköping och Finspång.
Skiljer synpunkterna sig åt beroende på om man bor i en liten eller stor kommun?
– Ja, vi brukar se lite olika problembilder. På mindre orter är det vanligt att det är mer trafikrelaterade problem som till exempel buskörningar i bostadsområden som dyker upp. Det är ju också nästan något positivt eftersom man då inte upplever så mycket av de grövre brott som kan finnas i större städer, bedömer Peter Johansson.
Att Söderköping är sist ut av kommunerna i Östra Götaland beror på att man är en av fem utvalda kommuner som ingår i en studie om medborgarlöften utförd av Emma Patel, utredare på Brå.
– Man har nu skickat ut 1 500 enkäter om bland annat upplevd trygghet till medborgarna i kommunen och så har man gjort intervjuer med poliser och mig, berättar Patrik Andersson, kommunrepresentant i detta arbete som tillägger att ännu en enkät skickas ut efter att medborgarlöftet skrivits under.
Själva löftet, som beräknas vara klart i maj, kommer alltså att baseras på vad som kommer fram under dessa dialoger samt möten med andra grupper.
– Jag kommer också att göra besök i en högstadieklass på Ramunderskolan samt en gymnasieklass på Nyströmska, dessutom ska vi hitta en form för dialog med företagare och med äldre i kommunen. Vi vill också prata med en klass med många elever med invandrarbakgrund, säger Patrik Andersson som upplyser om att det inte bara handlar om polisiära frågor.
– Trygghetsskapande kan handla om till exempel belysning och annat som är kommunens ansvar.