Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

90-årsjubileum för folkdanslaget

Hemgårdens folkdanslag har 90-årsjubileum i år. Något som firats med en fest på Hemgården.

1940-talet. Populärt att dansa folkdans.

1940-talet. Populärt att dansa folkdans.

Foto: Privat

DET SVÄNGER2016-10-20 18:00

1926 startade Hemgården i Norrköping sin verksamhet för att ge alla kvinnor som arbetade inom textilen någonstans att ta vägen och förkovra sig på sin fritid.

Samma år startade en kvinnlig gymnastikgrupp där som förutom gymnastik även ägnade sig åt folklekar och sångdanser. Det blev starten för Hemgårdens folkdanslag, säger Kurt Björk, 73, som är inne på sitt 63:e år som folkdansare.

– Jag började som 11-åring, berättar han.

Nu för tiden har folkdanslaget inga barngrupper.

– Det är för lite dator i folkdans, som Kurt Björk säger.

Kort sagt är det svårt med återväxten.

Folkdanslaget har runt 80 medlemmar, varav hälften är aktiva som dansare eller spelmän. Många av dem är pensionärer. Att dansa folkdans är ett bra sätt att hålla sig vid god vigör, säger Kurt Björk.

I år fyller alltså folkdanslaget 90 år vilket firades med middag och dans på Hemgården i lördags. Drygt 60-talet medlemmar var med på festligheterna.

– Den äldsta som var med på festen var 85 år. Hon är fortfarande dansant, säger Kurt Björk.

Under middagen berättade medlemmarna minnen från förr och såg ett bildspel från åren som gått. Hemgårdens ordförande, Solveig Gillström, höll tal och gratulerade folkdanslaget med blommor. Spelmannen Helen Eriksson hade komponerat en jubileumshambo.

Stig Eriksson representerade riksorganisationen och delade ut Svenska Folkdansringens förtjänstmärke i silver till fyra medlemmar: Leif Ståhlberg, Gordon Carlsson, Hans-Göte Andersson och Lennart Händel.

Efter kaffe och gräddtårta visade några herrar sig på styva linan med en Oxdans, och damerna dansade en Fyrpolka från Vikbolandet. När klockan närmade sig midnatt avslutades kvällen traditionsenligt med Långdans från Sollerön och Vem kan segla förutan vind.

– Vi har alltid roligt, svarar Kurt Björk på frågan om det var en trevlig fest.

Han träffade själv sin fru Inga genom folkdanslaget en gång i tiden.

Folkdanslaget tränar en gång i veckan, på torsdagskvällar. Vid midsommar brukar de ha ett tiotal uppvisningar, och på nationaldagen finns de alltid med, i Olaiparken, liksom när julen dansas ut på Tyska torget.

Och när SMHI har meteorologer från Asien, Afrika och Sydamerika på besök blir folkdanslaget engagerat för uppvisning. De utländska gästerna får också vara med och dansa.

– Vi är det exotiska inslaget för dem. Det är väldigt roligt, säger Kurt Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om