Veckans bild, som bildarkivet på St Ragnhilds vänligen lånat ut till mej, visar delar ur Söderköpings brandkår tidigt 1900-tal. Högtidligt har mannarna ur kåren ställt upp sig för fotografering och visst är dom stiliga! Mannen med kostym och klockkedja är med all säkerhet sprutchefs befäl och de hjälmförsedda karlarna tillhör strålförarnas avdelning. De stod längst fram vid brand och riktade slangen så att vattnet med största möjliga kraft kunde släcka elden. Den ångpanna som pumpade upp vattnet ser ut att vara en tämligen nyinskaffad sådan, tänk vilken oerhörd hjälp detta måste ha inneburit!
Det var år 1875 som den första brandkåren bildades i vår stad och den gick under namnet " allmänna brandkåren." Alla män i staden från 18 år till fyllda 60 år blev då skyldiga att deltaga i kårens arbete. Detta spruthus uppbyggdes strax nedanför kanalen, nära Stadshotellet, och en byggnad med slangtorn uppfördes senare på 1920-talet. Man hängde där upp slangarna för torkning då materialet var av kraftigt tyg. Stationen vid Ågatan, som byggdes på 1950-talet, står nu tom och en ny står precis klar vid E22:ans genomfart. Så förändrades historien och den nya stationen med dess duktiga brandmän- och kvinnor, kommer att vara oss medborgare till stor hjälp vid hjälpbehövande situationer. Dit hör också naturligtvis ambulansverksamheten! Tänk att år 1597 blev Söderköpingsborna så illa tvungna att själva tända på sin egen stad. En elak dansk krigare vid namn Rantzau plundrade den sedan på det som fanns kvar, detta enligt Nordisk familjebok. Men det
var då det, de danskar jag har mött i sommar har då inte visat några sådana tecken. Det är ju så enkelt att visa de människor som kommer till vår stad, av olika anledningar, lite vänlighet. För då: vips, får man vänlighet tillbaka!