Vi befinner oss idag på den anrika Söderköpings Brunn där ett besök på Brunnshallen verkligen skall bli intressant! Längs väggen i den fina hallen syns flaskor och glas i mängder och storögt stannar jag vid ingången." Stig fram herrn och smaka på det undergörande vattnet, ni kommer att känna er som ung på nytt!" Det är damen i den vackra hatten som så vänligt har bjudit mig in i salen med dom fina målningarna i taket. Hon berättar att det undergörande vattnet botar sjukdomar som: hjärt- och lungsjukdomar, gikt, nervåkommor och blodbrist. Mag-tarmsjukdomar samt även njurlidanden lindras också tack vare vattnet upplyser damen mig också." Men det gäller att dricka mycket om det skall hjälpa, minst sju liter om dagen!" Åh kära hjärtandes, svarar jag, det kan väl inte en mänsklig varelse häva i sig på en gång? " Nej naturligtvis inte," svarar hon," det är ju under en hel dag." Nåväl, jag smakar på vattnet och visst smakar det gott men jag
känner ingen större lust att dricka mera än ett glas. En Dr. Almberg skyndar förbi men stannar upp när han ser mitt intresse och ger mig lite information. Säsongen är från den 1 juni till den 1 september och följande bad kan också erbjudas i badhuset strax intill: tvål- och gyttjemassage, bad i badkar med tallbarr, samt elektriska ljusbad. Pojken vid disken kanske hade dåtidens sommarjobb, vem vet, han bär i alla fall en stilig vegamössa med brunnens emblem. Jag tackar för besöket och går mot restaurangen ty därifrån kommer det ljuvliga dofter från dagens rätt köttfärslimpa, potatis, gräddsås och pressgurka. Lingonsylt till förstås! Till detta en källarsval pilsner från det lokala bryggeriet i närheten. Detta kort postades den 3 augusti år 1904 och det var herr Otto Björling i Hycklinge som nästkommande dag kunde, med glädje, läsa hälsningarna från Söderköping. På den tiden skedde postutlämningarna punktligt, dock utan stress
hos postbärarna ty det ordet fanns ej ännu i det svenska språket. Hur maten smakade? Det finns bara ett ord: utsökt!