Visualisering, forskningssamarbeten, textil och turism är i fokus när en delegation från Östergötland reser till Japan under ledning av landshövding Elisabeth Nilsson.
Bakgrunden till resan är att Sverige och Japan firar 150 år av diplomatiska relationer nästa år. Länsstyrelsen i Östergötland vill därför ta tillfället i akt att marknadsföra länet i samband med jubileet.
Resan äger rum den 18 till 25 mars och går till städerna Fukuoka, Tokyo, Sendai och Sapporo. Utöver länsstyrelsen deltar Linköpings universitet, Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV), Visualiseringscenter C, och Visual Sweden.
LiU har sedan tidigare ett samarbete med japanska universitet och under resan kommer fem olika universitet att besökas för att diskutera samarbete inom materialvetenskap och utomhuspedagogik.
Landshövdingen ska också hålla ett föredrag på Miyagi Gakuin Women’s University på tema jämställdhet.
Visualisering är ett av Östergötlands främsta spetsområden och kommer att presenteras vid en mottagning på Sveriges ambassad i Tokyo.
– Även om Östergötland är litet geografiskt sett har vi kunskaper i världsklass när det gäller till exempel hållbara systemlösningar, rymdteknik, nya material och visualiseringsteknik, säger landshövding Elisabeth Nilsson.
Medverkar i delegationen gör även representanter från tre företag inom nätverket Östgötatextil. De kommer att marknadsföra sin design, bland annat vid en utställning i Sweden Hills i Sapporo. Bland de tre som valt att personligen vara på plats, och som redan är i Tokyo, finns Marie Kling från Kling Kollektion utanför Skärblacka.
– Med en sådan möjlighet är det klart att jag ville följa med, säger Marie Kling som besöker Japan för första gången.
Hon ska visa sina kappor i ull och en ursvensk kofta. Med är också Östergötlands Ullspinneri i Ödeshög, för vilka Japan är en stor marknad.
I utställningen deltar totalt nio företag från Östergötland, bland dem Björke Vävstuga.
Östergötland får också ett eget seminarium under en Sverigemässa i Sapporo, en chans att lyfta fram attraktiva besöksmål i länet.
– Efter våra tidigare kontakter med Japan har vi förstått att Östergötlands natur och kultur är av stort intresse för japanska resenärer. I synnerhet möjligheter att kombinera upplevelser i naturen med historia och lokal mat, som exempelvis en pilgrimsvandring i Vadstena och cykeltur längs Göta kanal.