Tredje boken gillt för Witt

Vi undrar varför han någonsin åker härifrån. Vi träffar Anders Witt i en fantastisk idyll vid sjön Trehörningen. Här bor mannen som nu skrivit tre böcker om sina husbilsfärder runt omkring i Europa.

21 augusti 2014 15:01

RODGA

Det lilla torpstället i Rodgatrakten har vuxit ut till att bli en komplett drömbostad med egen sjö, gäststugor, trädgårdsland, växthus, till och med ett eget sågverk. Här har Anders Witt och hans fru Berit bott i 25 år. Tre kilometer till närmaste granne. Det är inte det vi ska berätta om, men vi kunde inte låta bli.

Vi ska berätta om en vittberest författare som i dagarna släppt sin tredje bok. Italienska avstickare heter den, en serie reportage från några av Anders favoritställen i Italien

Anders Witt är pensionerad journalist med några år på Folkbladet på 70- och 80-talen för den som minns. I många är därefter frilansare med många uppdragsgivare. På senare år ofta i husbilstidningar, en nyorientering för Anders Witt.

Det började med att Anders och hans fru Berit hamnade på Elmiamässan i Jönköping i september 2001. Det är mässan för alla husvagns- och husbilsentusiaster. De hade börjat fundera på ett nytt sätt att resa, på "egen köl" i stället för flygresor söderut.

– Vi fick syn på den här campern, berättar Anders. Vi sa "inte kan man väl bo på det där flaket".

Men vid en närmare titt upptäckte de att den var rymligare och mer välutrustad än de trott. Så de slog till.

– Vi beställde och efter ett par veckor hade vi campern som vi satte på en pickupbil och drog direkt till Italien.

Det var ett äventyr. De hade egentligen aldrig campat. Visste inte hur någonting fungerade, hur man hittade platser att stanna på och övernatta vid.

– Vi fattade egentligen ingenting när vi gav oss iväg. Men det gick bra, efter några veckor var vi hemma igen.

Och redo för nya äventyr. Det har blivit många resor söderut sedan dess. Resor som gjorde journalisten till författare. Frilansaren Anders blev av med av sina uppdragsgivare och måste tänka om.

– Då fick jag idén att skriva den där boken som vi skulle ha behövt när vi gav oss iväg med husbilen.

Det blev debutboken Husbil i Europa som kom ut 2007 och i nya upplagor ett par gånger. Ca 10 000 ex har Anders sålt, själv eller via nätbokhandlare som Bokus och Adlibris. Och på Elmia, mässan där allting startade.

– Jag hade väl tur också. Första boken kom precis när husbilsexplosionen började. Husbilssäljare tog hela lådor och sålde, berättar Anders.

Redan året efter första boken var det dags för nästa, Tyska avstickare. Den är svår att få tag på, slutsåld överallt. Men det kan komma en ny upplaga, avslöjar Anders. Tanken med den boken var att resenärerna skulle lämna autobahn och hitta de små smultronställen som finns överallt i Tyskland.

Det är ingen guidebok i vanlig mening, menar Anders, utan en rad personliga reportage som han hoppas ska inspirera andra att ta just en "avstickare". Det samma gäller den nya boken om Italien, som dessutom har en egen hemsida, www. italienskaavstickare.se

Varför husbil, undrar vi?

– För att det är jäkla kul, säger Anders.

Han har aldrig varit intresserad av att ha husvagn, som ju alla ska ha enligt sången, ni vet. Det är för "bökigt på alla sätt", tycker Anders.

– Det fina med en husbil som vår är att den ryms på en vanlig parkeringsficka. Du har ditt boende med dig hela tiden och kan stanna och sova när du vill, säger Anders.

Det finns numera också gott om ställplatser runt om i Sverige och Europa. En ställplats är en enklare uppställningsplats, ibland med service, ibland utan. Och så finns det ju gott om campingplatser för den som vill. Anders ställer sig allra helst utanför en krog någonstans.

– Om du är restauranggäst får du alltid stanna över natten på ställets parkeringsplats. Jag har aldrig varit med om att någon sagt nej när jag frågat.

Tre böcker i bagaget, böcker som är mycket populära bland husbilsägare, och fler på gång?

– Tja, säger Anders, kanske en om vägen till Istanbul. Men då måste jag nog ge mig ut på en lång resa till.

Vi som läst Anders Witts tre böcker håller tummarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arne Lindh