Överraskande fynd vid Hörsalsparken

Den arkeologiska utgrävningen vid Hörsalsparken innebär ett stort pussel för arkeologerna. Än så länge har gravar, murar och mynt påträffats.

– Vi ska inte gräva djupare, vi har redan grävt för djupt, säger arkeologen Åsa Berger som deltar i den arkeologiska undersökningen vid Hörsalsparken.

2 juli 2013 17:07

Vid Hörsalsparken pågår en större ombyggnation där den övre delen håller på att göras klar. Den resterande delen är hörnet ner mot Repslagargatan och Gamla torget. Där kommer en trappa att byggas, men just nu pågår där en arkeologisk utgrävning som utförs av arkeologer från Arkeologikonsult AB.

Jakten på ledtrådar

Folkbladet mötte Åsa Berger bland jordhögar och benrester under tisdagen. Hon har jobbat med arkeologi i tolv år och är en av de som har fått i uppdrag att undersöka platsen. Hennes arbete innebär ett stort pussel och ett ständigt sökande efter nya ledtrådar.

– Vi kände till en mer sentida mur på platsen, men nu har vi hittat betydligt äldre murar under den som vi inte visste om. En av murarna är så pass kraftig att den förmodligen har utgjort någon form av husgrund. Det som är så spännande är att vi hittills inte har hittat huset på några kartor, inte ens på äldre, berättar Åsa Berger.

På platsen har det tidigare funnits en kyrkogård. Under ungefär 600 år begravdes människor där. Åsa Berger är därför inte förvånad över att det har dykt upp benrester på flera ställen vid utgrävningen.

Gravar

– När den sentida muren ut mot Rådstugugugatan revs så grävde vi fram tio gravar med kistor av trä som var omsorgsfullt ordnade, säger hon.

Flera kvinnor och barn hade begravts med kransar runt huvudet och buketter i form av koppartråd och tygblommor. Några gravar stack ut lite extra från de andra. En kvinna hade begravts tillsammans med ett litet foster som låg vid hennes fötter. En annan kista var prydd med ett stort antal stjärnor gjorda av järn som hade spikats fast med kopparspikar på kistan.

– Den kistan var speciell. De flesta hade bara ett fåtal stjärnor, berättar hon.

Det har inte alltid varit lätt att veta vad som ska dyka upp i massorna. Vid ett tillfälle trodde hon att hon var en grav på spåren. Flera ben hittades samlade, men det fanns ingen grav där.

– Det visade sig istället finnas en åskbrytare där. Jag var helt övertygad om att det skulle vara en grav, men då fick man lära sig det, säger Åsa Berger.

Några fynd som arkeologerna har stött på är två mynt är från 1634 då drottning Kristina regerade i Sverige.

– Det är troligen fikapengar, något som någon kan ha haft i fickan när man har hackat och rivit på platsen, säger hon.

Läs mer i onsdagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!