Alternativ för Strömparken

Ett tvåvåningshus, som smälter in i omgivningen är det senaste budet för framtiden vid Strömparken. Det alternativet lanseras nu av Folkpartiet, tillsammans med Rädda Strömparken och arkitekten Guy Sjöwall.

29 maj 2013 12:43

Av montaget här intill framgår, hur skapelsen är tänkt att ta sig ut.

Frågan om Hyresbostäders tilltänkta sexvåningshus på platsen är egentligen avgjord – men kanske ändå inte.

Visserligen är detaljplanen antagen, och frågan är om överklagandena som pågår kan vinna mycket mer än tid.

Men ännu har Hyresbostäder inte tagit ställning till någon kalkyl för bygget, och kritikerna fortsätter outtröttligt att skapa opinion.

Akvarium också

Enligt arkitekten Guy Sjöwall mäter den föreslagna byggnaden 11x48 plus 7x14 meter. Cityfiske ska där få lokaler utifrån egna önskemål. En servering ska det också bli, samt konferenslokaler.

Till det spektakulära hör ett akvarium, synligt både utifrån och inifrån byggnaden. Det ska inrymma sådana fiskar, som finns i Strömmen. Fasaden ska vara i samma färg och material som det relativt nybyggda grannhuset.

– En del påstår att motståndet mot det höga bostadshuset handlar om att försvara en p-plats. Så är det självfallet inte. Vad vi vill ha är en låg byggnad som utvecklar parken, inte ett hus som förstör den, säger oppositionsrådet Mathias Sundin (FP).

Folks åsikter

Tillsammans med Rädda Strömparken har Folkpartiet tagit in Norrköpingsbornas åsikter i frågan, bland annat via Facebook och Internet.

– Och då har det landat i den här byggnaden.

Folkpartiet har motionerat i kommunfullmäktige om folkomröstning i frågan. Där ska beslutet komma till hösten.

– I den här frågan är det så många fler, som verkligen är engagerade, än dem som direkt har agerat. Det är det som gör frågan så unik, säger Sundin.

Inte avgjort

Trots att beslutet tagits i kommunfullmäktige tror han inte, att frågan är på något vis avgjord.

– Vi i Folkpartiet kommer att driva den så mycket vi kan. Vi hoppas att andra partier, som också är motståndare till själva bostadshuset, ska kunna vara för det här förslaget.

– Och jag tror att väljarna kommer att korrigera det tagnar beslutet. Antingen i folkomröstning, eller också i valet nästa år, säger Mathias Sundin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!