Inga bakterier funna i Holmsjön

Det var inte bakterier från vattnet i Holmsjön som orsakade en hunds död i förra veckan. Det visar vattenproverna som miljö- och hälsoskyddskontoret tog i fredags. Kommunen avråder fortfarande allmänheten från att bada i Holmsjön, Böksjön och Torsjön.

14 juni 2011 03:00

Det fanns varken e-colibakterier eller andra tarmbakterier i Holmsjön. Kommunen fortsätter nu utreda vad som kan ha varit orsaken till att fyra hundar hastigt insjuknade, varav en dog, i förra veckan. Alla fyra hundarna hade badat i Holmsjön, Böksjön och Torsjön i Kolmården.

Igår togs även vattenprover från Böksjön och Torsjön. Dessutom togs prover som visar om det finns gifter från alger i vattnet.

- Det kan ha varit så att blomningen redan börjat i sjöarna, men att algerna blåst bort och inte syns vid ytan, säger Madeleine Karlsson, miljö- och hälsoskyddschef.

Att hundarna skulle ha blivit sjuka på grund av giftutsläppt tror Madeleine Karlsson är osannolikt.

- Då hade det funnits döda fåglar och fiskar i och runt sjöarna - vi har inte sett några sådana tecken, säger hon.

Madeleine Karlsson hade under måndagen kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt där den döda hunden ligger för obduktion.

- Det de vet är att hunden dog av cirkulationsrubbningar, men vad som orsakat detta vet de inte. Det kan ha varit hjärtfel eller vad som helst. Men om det skulle vara något ifrån Holmsjön så är den troligaste orsaken algblomning, säger Madeleine Karlsson.

Kommunen avråder fortfarande människor och deras djur från att bada i sjöarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!