Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen skickar ut krisplan

72 timmar. Så länge ska du klara dig utan kommunens hjälp om det blir en samhällsstörande kris i Sverige.

Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Civil beredskap2016-09-01 16:46

Norrköpings kommun kommer under hösten att skicka ut en informationsbroschyr till alla hushåll. Syftet är att göra Norrköpingsborna uppmärksamma på att man är bör ha så kallad civil beredskap.

– Det är viktigt att skilja på civil beredskap och höjd beredskap. Det är ingen höjd beredskap i kommunen. Det handlar om att man ska kunna klara sig 72 timmar, säger Nathalie Winqvist, beredskapssamordnare vid Norrköpings kommun.

Hon påtalar att höjd beredskap innebär att man rustar sig vid risk för krig. Civil beredskap handlar däremot om att vara förberedd på exempelvis stormar och översvämningar.

– Klimatet förändras och vi ser att det ibland kan slå ut samhällets funktioner som till exempel elen. Då är det bra att vara beredd, säger Nathalie Winqvist.

Beredskapssamordnaren ska nu under hösten arbeta fram ett häfte med information om vad som är bra att tänka på inför en krissituation. Den exakta utformningen är inte bestämd än, men informationen bygger på civilförsvarets kampanj 72 timmar.

– Det finns lite olika sätt man kan göra det på. Jag har just precis börjat kika på det så jag kan inte säga så mycket mer än att vi ska försöka göra det pedagogiskt, säger Nathalie Winqvist.

Det är fler städer som just nu skickar ut liknande information. Men på sina håll har reaktionen från allmänheten varit obehag och rädsla.

– Det är absolut inte meningen. Det är jätteviktigt att vi förklarar varför vi skickar ut detta. Tanken är inte alls att skrämma folk utan att informera, säger Nathalie Winqvist.

Informationshäftet kommer att delas ut under hösten.

72 timmar

Kampanjen bygger på att människan har fem grundbehov: Vatten, mat, värme, trygghet, sömn.

För att tillgodose alla dessa i 72 timmar innan man vid en kris kan förvänta sig hjälp från kommunen.

Här följer några saker som är bra att ha hemma.

Vattenflaskor, vattenreningstabletter, frystorkad mat, pasta, konserver, sovsäck, första hjälpen-låda.

Källa: 72 timmars hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om