Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Herrgård av pepparkaka

Mycket pepparkaksdeg gick det åt men nu står det ståtliga bygget färdigt på hedersplats i matsalen. Eleverna i nian på Waldorfskolan har gått från ritning till fullbordat verk i sitt arbete.

Ståtligt. Mer en pepparkaksherrgård än ett pepparkakshus, det har eleverna i nian på Waldorfskolan byggt från grunden.

Ståtligt. Mer en pepparkaksherrgård än ett pepparkakshus, det har eleverna i nian på Waldorfskolan byggt från grunden.

Foto: Patrik Selsfors

Byggprojekt2016-12-18 15:00

Det började med att slöjd- och teknikläraren Björn Waagaard föreslog för klassen att man skulle konstruera ett större pepparkakshus som ett led i undervisningen. Sagt och gjort, alla elever som ville fick göra en ritning på hur just de skulle vilja att det såg ut.

– Sedan röstade klassen om vilken av ritningarna vi skulle välja, berättar niondeklassaren Kim Haupt som tillsammans med Ellinor Hollertz, Elin Liffner och Ty Lotz samlats för att snacka med Folkbladet om klassens mäktiga bygge.

Nar rösterna räknats stod det klart att Elin Liffners förslag valts ut; sagt och gjort – man delades in i olika grupper och sedan drog man igång arbetet.

– Vi fick börja med att räkna ut skalan från den ursprungliga ritningen och sedan göra en ny ritning i naturlig skala på ett stort papper, upplyser Elin Liffner som tillägger att när detta gjorts konstruerade man mallar – först testade man att sätta ihop huset med papper och när man sett att det passade ihop togs det i sär.

Sedan var det dags för själva byggmaterialet att fixas till.

– De första två dagarna gick det åt 7,5 kilo pepparkaksdeg men sammanlagt har vi nog använt bortåt 13 kilo, bedömer Ellinor Hollertz som påpekar att man inte gjort degen själv, den här gången köpte man färdig.

– Vi fick kavla en hel del, tillägger Kim Haupt.

Det kan man förstå, det var nämligen inte bara att smälla upp väggarna och limma, en så här stor kontruktion måste förstärkas för att förbli stående.

– I flygelbyggnaderna går tornen ända till marken och dessutom har flyglarna innervägg, säger Kim som tillägger att det också finns stommar under taket för att konstruktionen ska orka bära sin egen tyngd.

Det finns lite tyngd att bära upp, herrgårdens huvudbyggnad är en halvmeter hög och nära en meter bred, sedan tillkommer de två flygelbyggnaderna.

– Vi har använt grymt mycket socker för sockerlagen som vi använt för att limma ihop huset, man har bränt sig en del, säger Ty Lotz som kan upplysa om att klassen har hållt på med det här i ungefär tre veckor sammanlagt, huset stod färdigt i onsdags.

– Till slut blev man nästan trött på att det luktade pepparkaka överallt, tillägger Ellinor Hollertz som ändå säger sig vara nöjd och den uppfattningen delar hon med de andra.

De tänker dock inte äta upp huset när julen gått över. Det är nog ett bra beslut med tanke på storleken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om