Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort behov av byggare

Bristen på arbetskraft inom byggbranschen är ett växande problem och nu tar branschen nya grepp för att råda bot på situationen. I efterdyningarna av #metoo lyfts också sexism som något som skrämmer bort en och annan från branschen.

Magnus Cato. Ordförande för Byggnads Öst.

Magnus Cato. Ordförande för Byggnads Öst.

Foto: Joakim Blomqvist

BYGG2018-02-28 14:00

Det var för några veckor sedan som Arbetsförmedlingen släppte sin rapport ”Var finns jobben?” med en analys över hur framtidsutsikterna ser ut för 200 yrken. Där blir det mycket tydligt att vill man vara garanterad jobb är en byggutbildning något man bör ta i beaktande: i listan över yrken där det råder störst brist på arbetskraft om fem år toppar betongarbetare samt byggnads- och ventilationsplåtslagare. När det gäller yrken på högskolenivå ligger civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning högst på listan. Enligt fackförbundet Byggnads saknas nu 40 000 byggnadsarbetare för att nå målet 700 000 bostäder till 2025.

Om man tittar på Östergötland är situationen som i övriga landet.

– Jo, vi har arbetskraftsbrist här också men det finns saker att förbättra, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads öst.

– Ett exempel är Ebersteinska skolan som har yrkesförberedande linjer; när eleverna där ska ut på arbetsplatsledd utbildning, alltså praktik, så är det inte helt lätt för dom att hitta platser. I dagsläget har 16 elever ingenstans att göra praktik på så här måste branschen bli bättre.

Magnus Cato nämner också insatser som görs för att göra byggbranschen attraktivare, ett exempel är den byggmässa (arrangerad av branschorganisationen Sveriges byggindustrier) som ordnades på Bråvalla förra hösten för alla åttondeklassare i kommunen för att visa upp de olika utbildningsvägarna som finns.

– Den kommer att bli av i år också. Vi behöver fler folk till branschen och vill få in alla typer av människor: män, kvinnor och de som har utländsk härkomst

Förra onsdagen arrangerades en samverkanskonferens i Stockholm av branschen där framförallt tolerans och acceptans stod i fokus. Det behövs arbetskraft men samtidigt finns det de som väljer bort byggbranschen på grund av sexism och fördomar; ett exempel på detta är #sistaspikenikistan: byggbranschens upprop om sexuella trakasserier i samband med #metoo.

– Redan på vår kongress 2014 beslutade vi att prioritera jämställdhetsarbetet med kampanjen ”Stoppa Machokulturen” så det var ju långt innan #metoo. Här i Byggnads öst har vi också ett kvinnligt nätverk som diskuterar de här frågorna, säger Magnus Cato som pekar på att sedan 2014 har andelen kvinnor i Byggnads ökat från 0,8 till 1,4 procent – nära en fördubbling men från en låg nivå.

– Det här är något vi arbetar med hela tiden.

Stoppa machokulturen

Ett samarbete mellan Byggnads och Byggcheferna som startades 2015.

Orsaken till kampanjen är att kvinnor, men också män, väljer bort byggbranschen på grund av "grabbighet och gamla normer".

I en undersökning man genomfört framkom att 80 procent av de tillfrågade angett att arbetskulturen kännetecknas av grabbighet och ett tufft arbetsklimat.

50 procent menar att de hör sexistiskt eller könsdiskriminerande språk varje vecka.

Källa: Byggnads och Byggcheferna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!