Det omfattande projektet Inre hamnen ska ge plats åt 2000 nya bostäder i centrala Norrköping. Ambitionen är att omvandla industriområdet till en attraktiv stadsdel med badplatser, småbåtshamn, restauranger, parker och butiker. Men innan den första utbyggnadsetappen kan dra igång krävs att markföroreningar och föroreningar av grundvattnet åtgärdas genom sanering. Området kring det gamla gasverket är nämligen starkt förorenat. Åtgärden är förenad med stora kostnader och bidraget är riktat för att kunna möjligöra saneringen, och i slutändan bostadsbygget.
– Det hjälper jättemycket, som jag bedömer det är det ett stort belopp som täcker i princip hela saneringen av det som kallas kolkajen, säger Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen.
– Kul för miljön och kul att kunna möjligöra projektet, lägger han till.
I Inre hamnen har olika industriella verksamheter bedrivits, vilket har gett upphov till föroreningar av jord och grundvatten. Området är dessutom utfyllt med förorenade massor. Höga föroreningshalter finns i synnerhet vid det gamla gasverket och den gamla skeppsdockan.
– För länge sedan när industrier eller vägar revs i Norrköping så kördes restavfallet till hamnen. Där fylldes ytor som ansågs vara för låga längs kajorna upp med tippmassor som innehållit föroreningar, förklarar Fredrik Wallin.
– De har i sin tur lakats ur och runnit ut i Motala Ström.
Men det går att göra strömmen badvänlig?
– Idag är jag inte säker, men det är ambitionen. Det är ett långsiktigt jobb som innefattar en ökad kontroll av utsläpp av vårt dagvatten och möjligheten att kunna rena det innan det hamnar i strömmen.
– Skulle vi inte lyckas få det naturliga vattnet badvänligt så ska vi ordningsställa bassänger med renat vatten.
Kommunen kommer under hösten också att söka bidrag för sanering av Gasverkstomten som ligger intill Kolkajen. Det gamla gasverket kokade kol vilket gav restprodukten tjära, som antingen fick rinna direkt ner i marken eller samlas i tjärgropar.
– Tjäran innehåller mycket gifter och grävdes ner i hål i marken för att man helt enkelt skulle bli av med det. Vi måste hitta dessa groppar och sanera dem.
Kan miljögifterna riskera bygget i slutändan?
– Nej, det här gör man på många andra platser. Gasverk finns i de flesta stora städer. Jag ska inte underskatta svårigheterna men det går absolut att göra Inre hamnen giftfri, säger projektledare Fredrik Wallin.