Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatt kamp om byggplaner

Nu har detaljplanen för Eriksvik och Brunnsparken överklagats till mark- och miljödomstolen av ett antal personer. Vikten av kulturhistorien, strandskyddet och brister i dialogen med de boende är några saker som anförs.

Skiss. Nu har överklaganden mot detaljplanen för Eriksvik och östra Brunnsparken inkommit till Mark- och miljödomstolen.

Skiss. Nu har överklaganden mot detaljplanen för Eriksvik och östra Brunnsparken inkommit till Mark- och miljödomstolen.

Foto: Riksbyggen

Bygg2018-04-09 15:00

Det har varit en lång resa med byggplanerna för Eriksvik och delar av Brunnsparken. De första planerna på seniorbostäder togs av den tidigare majoriteten med C, L, M samt KD och den gången ledde det till stora protester av bland andra S, MP samt Vänsterpartiet. Planerna reviderades senare av den nya majoriteten (S, M samt MP) efter valet 2014 för att nu gälla upp till sju flerbostadshus med totalt omkring 90 lägenheter varav två seniorboenden för 55 plus.

Men även dessa planer har mötts av protester, manifestationer och namninsamlingar – trots detta togs beslut om den nya detaljplanen på kommunfullmäktigemötet den 7 februari. Nu har Mark- och miljödomstolen i Växjö tagit emot elva överklaganden från ett antal privatpersoner samt Naturskyddsföreningen i Söderköping.

Några genomgående synpunkter är att de planerade fyravåningshusen inte passar in i miljön och att heller inte strandskyddet beaktas i den ny detaljplanen. I flera av överklagandena poängteras också att markförhållandena är olämpliga för denna bebyggelse: "Även grundläggningen på en såpass känslig och dålig mark innebär stora risker för sprickor, sättskador och förskjutningar i befintliga hus och ledningar."

En annan del har att göra med en bedömning av Brunnsparkens värde. Naturskyddsföreningen skriver: "Vi anser att nödvändig hänsyn inte har tagits till Brunnsparkens natur- och kulturvärden, så som kommunen själv uttryckt dessa i sin fördjupade översiktsplan (FÖP)". Dessutom talas det i flera överklaganden om vad man upplevt som en brist på dialog med allmänheten i processen: "Vi anser att den påfallande bristen på dialog och lyhördhet från beslutsfattarna är oacceptabel och t o m äventyrar den demokratiska processen, inte minst med tanke på att granskningen utlystes med utökat förfarande."

Nu återstår att se hur Mark- och miljödomstolen ställer sig till överklagandena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!