På onsdagen presenterade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) Kvartettens riktlinjer inför budgetarbetet för 2020 och de kommande åren. Ett budgetbeslut ska tas i höst.
Två saker präglar utvecklingen i Norrköping, enligt Stjernkvist, befolkningsprofilen, med allt fler unga och äldre, och behovet av stora investeringar i nya skolor och äldreboenden, men också i infrastruktur kring Ostlänken.
– Vi trängs ekonomiskt från två håll, och kommer att göras så under ett antal år. Därför har vi formulerat en strategi, säger Lars Stjernkvist.
Investeringsbehovet de kommande fyra åren, 2019 till 2022, är totalt 6,6 miljarder kronor.
– Det här är inget som är beslutat än, det är de önskemål och behov som finns i vår verksamhet.
Kvartetten vill försöka undvika att hamna i höga upplåningskostnader.
I utgångsläget för 2020 har kommunen ett minus på nästan 250 miljoner kronor.
– Vi har ett antal år framför oss som kommer att vara utomordentligt besvärliga ekonomiskt.
I de presenterade siffrorna är en hög självfinansieringsgrad, 195 miljoner, tillbaka.
Kvartettens utgångspunkt är att skolan ska vara fortsatt prioriterad, för att klara behovet av arbetskraft och fortsätta pressa ner kostnaderna för arbetslöshet och sociala problem.
Alla nämnder och bolag ska se över vad som kan göras för att förstärka tidiga insatser.
– Nämnderna måste samarbeta. Det får inte vara så att man drar ned på en nämnd så att kostnaderna ökar för en annan nämnd.
Ett politiskt känsligt förslag är att få fram en del av pengarna till investeringar genom att sälja av kommunal mark och fastigheter. Mark säljs till de som vill etablera verksamheter och bygga bostäder. Det kan också handla om att Hyresbostäder som har uppdrag att bygga nytt kan sälja delar av sitt bestånd.
Kvartetten föreslår också ytterligare neddragningar och effektiviseringar, att öka på sparkravet på en procent till tre procent för alla nämnder 2020, vilket skulle innebära att man klarar hela underskottet.
– Då har vi tagit i. Vi hoppas att det inte ska behöva bli så i höst, men vi vill ändå att man ger oss konsekvensbeskrivningar.
Ett annat förslag är att se över om det finns verksamheter som kan skötas bättre och billigare av andra. Kanske kan föreningslivet avlasta det som det offentliga sköter, säger Stjernkvist och nämner en orimlig kostnad för att städa upp efter Norrköpingsborna.
Stjernkvist hoppas på höjda statsbidrag i höst, vilket skulle mildra sparkraven.