Stjernkvist (S) välkomnar förändring i "Ebo"

Dagersättningen ryker för asylsökande i boenden med socioekonomiska utmaningar.

Budget 18 september 2019 08:41

Det förslaget finns med i regeringens budget för 2020 som släpptes klockan åtta på onsdagsmorgonen. Så här skriver regeringen: "För att skapa bättre förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande föreslås att möjligheten för asylsökande att ordna eget boende (Ebo) i områdena med de största socioekonomiska utmaningarna begränsas". Förslaget lades fram redan i juni, och finns nu alltså med i budgeten för 2020.

 

Kommunalråd Lars Stjernkvist (S) välkomnar förändringen.

– Att göra om Ebo-systemet är en fråga som vi socialdemokrater här i Norrköping och Östergötland har drivit under en längre tid, då vi har sett att det har lett till ökad segregation. Det är glädjande att regeringen nu har tagit till sig och nu lägger skarpa förslag så att asylsökande får bättre förutsättningar att integreras, säger han.

 

Enligt honom innebär förslaget att asylsökande som bor i eget boende med socioekonomiska utmaningar inte ska ha rätt till dagersättning.  

– Den föreslagna lagändringen syftar till att den som är asylsökande och vill bo i eget boende ska välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande. 

 

Lagändringen föreslås att träda i kraft den 1 januari 2020 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen (S och MP), Centerpartiet och Liberalerna. 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa