På måndagen presenterade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och oppositionsrådet Mia Sköld (MP) en avsiktsförklaring för ett hållbart Norrköping. Att det nu finns en politisk stabilitet, känns tryggt, menar Lars Stjernkvist:
– Det är ett skakigt ekonomiskt läge, och då är det viktigt att vi redan nu vet att vi har en trygg budgetprocess, säger han och menar att Kvartetten även gärna för diskussioner med andra partier.
Avsiktsförklaringen fokuserar på hur kommunens ekonomi ska startas om igen efter coronakrisen, på ett hållbart sätt. Bland punkterna syns att kommunen ska klara tvåprocentsmålet och fokusera på att höja skolresultaten. Av sex punkter har Miljöpartiet fått igenom tre; att Norrevo och Hyresbostäder ska ansluta förnybara energikällor vid ny- och ombyggnation, att verksamheternas ambitionsnivå i arbetet med Agenda 2030 ska höjas och att ansökningar om medel från sociala investeringsfonder för integrationsinsatser som bidrar till att ungdomar blir godkända i grund- och gymnasieskolan, ska stimuleras.
Ett bra resultat?
– Jag är väldigt nöjd. Vi står bakom samtliga sex punkter, säger Mia Sköld och kommenterar:
– När vi startar om ekonomin igen gäller det att vi gör det på ett hållbart sätt. Det är jätteviktigt att vi tar ett gemensamt ansvar.
Fram till i dag har Sveriges BNP sjunkit med sju procent. Antalet arbetade timmar har också sjunkit, och arbetslösheten ökat. För Norrköpings del handlar det om ett inkomstbortfall på 600 miljoner kronor. Hur djup krisen kommer att vara när Corona släpper sitt grepp, är det ingen som vet.
– I bästa fall får vi en snabb uppgång och att vi med hjälp av de reserver vi samlat på oss kan få rimliga effekter att hantera. Men vi förbereder oss också på att det kanske kommer att krävas ännu fler åtgärder med kraftiga omprioriteringar, säger Lars Stjernkvist.
På måndagen meddelade Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att regeringen behöver skjuta till åtta miljarder kronor i statliga bidrag för att landet ska klara välfärden.
– Skulle det förverkligas skulle det betyda jättemycket, säger Lars Stjernkvist och avslutar:
– Vi ska göra vårt yttersta för att lärare och undersköterskor ska kunna återvända till en vardag med en fungerande organisation efter coronapandemin.