På måndagen presenterade den styrande Kvartetten, S, KD, C och L, sin budget för 2017 och de tre åren därefter.
– På många områden ser vi att utvecklingen har vänt, det går bra för Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och talar om sjunkande arbetslöshet, fler jobb och en halverad kö till särskilt boende.
Men samtidigt gäller det att samla i ladorna, mot bakgrund av en skakig omvärld, och viktigast av allt: att vända skolresultaten, menar Stjernkvist.
Under 2017 finns det ett reformutrymme på 99 miljoner kronor. 50 miljoner går till satsningar för att höja skolresultaten: 20 miljoner till tidiga insatser, som att utveckla familjecentralerna, få fler barn att komma till förskolan och ökad personaltäthet i förskolan, medan 30 miljoner går till riktat stöd till de skolor som har de tuffaste utmaningarna, skolor som Klingsborg, Borgsmo, Klockaretorpet, Gustaf Adolf och Matteusskolan.
– Några skolor har försämrat sig ganska kraftigt på ganska kort tid, till viss del beroende på att det är väldigt många nyanlända, säger Olle Johansson (S).
Bara 39 procent av niorna på Söderporten, numera Klingsborgsskolan, var behöriga till gymnasiet i år. 56 procent om man inte räknar med nyanlända elever.
Kvartetten valde att förlägga sin pressträff till Matteusskolan, som håller på att bygga upp ett tvålärarsystem. Skolans rektorer välkomnade långsiktigheten i budgeten, men vittnade också om hur svårt det är att rekrytera lärare.
14 miljoner kronor går till förstärkning av plan- och byggprocessen, med nyheten en småplanegrupp, för att snabba på detaljplaner för småföretagare, förstärkning av yrkeshögskoleutbildning, och utbyggnad av grundvux.
Fyra miljoner kronor satsas på att sänka avgiften i Kulturskolan, från drygt 800 kronor per termin till 200 kronor, och att anställa fler lärare där, för att öka tillgängligheten. En miljon kronor går till att rusta upp fritidsanläggningar i Hageby och Navestad: rid-, skid- och fotbollsklubbar. Ett led i att alla barn ska ha samma möjligheter.
20 miljoner satsas på bättre villkor för kommunens personal, för att kunna behålla och rekrytera personal.
10 miljoner till avsätts till överskottsmålet som nu blir 120 miljoner kronor, för ökad självfinansiering av investeringar.
Dessutom ska tryggheten på gator och torg förbättras, genom belysning på platser som upplevs som otrygga.