Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så gick det i upphandlingen

Det blev den gamla brottsofferstödjande organisationen i Norrköping som vann kommunens direktupphandling. Priset avgjorde.

Nu är det klart vilken brottsofferstödjande förening i Norrköping som vann upphandlingen.

Nu är det klart vilken brottsofferstödjande förening i Norrköping som vann upphandlingen.

Foto: Emma Levin/Mostphoto

BROTTSOFFERSTÖD2018-06-14 20:00

Det blev klart under onsdagen.

– Jätteskönt! säger Mia Landell, verksamhetsansvarig vid Brottsofferjouren Östra Östergötland, om att ha vunnit upphandlingen.

Hon är både glad och överraskad. Hon trodde inte att de skulle ha en chans mot riksorganisationen som startat upp en ny verksamhet i Norrköping.

Det här betyder att ni kör på som vanligt?

– Ja. Det var jätteskönt att gå till jobbet i dag, säger Mia Landell på torsdagseftermiddagen.

Brottsofferjouren Östra Östergötland fick förlängt stöd från Norrköpings kommun under väntetiden på att direktupphandlingen skulle bli klar.

Situationen med två konkurrerande brottsofferstödjande föreningar i Norrköping uppstod när Brottsofferjouren Östra Östergötland, som varit verksamma i 30 år, lämnade riksorganisationen, som i sin tur startade upp en ny verksamhet i stan, som polisen i region Öst valde att hänvisa till.

Lösningen blev att tjänstemännen fick i uppdrag av socialnämnden att göra en direktupphandling, där både föreningarna fick slåss om kommunens stöd.

Maria Torgersen, verksamhetschef vid socialkontoret, berättar om tre kriterier vid upphandlingen. Det ena var att man ska kunna bedriva en kvalitetssäkrad brottsofferstödjande verksamhet och det andra att verksamheten ska kunna erbjudas så väl under kontorstid som utanför kontorstid. Det tredje handlade om priset för avtalstiden.

Båda föreningarna levde upp till kraven.

– Det som till slut avgjorde var priset, säger Maria Torgersen.

Den gamla organisationen hade lagt sig 25 000 kronor under den nya föreningen.

Avtalet löper på 1,5 år, från den 1 juli till den 31 december 2019. Den vinnande föreningen får ett stöd på cirka 300 000 kronor.

När Torgersen ringde föreningarna var det glädje hos den ena, den gamla som vann, och besvikelse hos den nya föreningen, Brottsofferjouren Östergötland, som förlorade upphandlingen.

– Jag tycker att det är väldigt beklämmande att vi förlorade det. Vi har satsat väldigt mycket på kvalitet, säkerhet och offentlig insyn och demokrati i verksamheten. Vi har också avtal med polisen, via brottsofferjouren, vilka de andra inte har. Vi har redan upparbetade kanaler och är i gång, säger Iréne Lindén, ordförande i Brottsofferjouren Östergötland.

– Vi är väldigt förvånade över utgången.

Hur ska ni finansiera er verksamhet nu?

– Det är en fråga som vi inte vet. Vi har också sökt pengar från Brottsoffermyndigheten, och väntar besked i nästa vecka.

– Vi får fundera på hur vi går vidare. Jag tycker att upphandlingen var väldigt otydlig, säger Iréne Lindén som begärt att få veta hur man mätt kvalitet och säkerhet.

– Vi kommer inte att släppa det i första taget, för vi har en jättefin verksamhet på gång som vi vill gå vidare med.

Polisen har sedan 8 mars skickat ärenden till den nya föreningen, som nu har åtta utbildade stödjare och en lokal som man står i begrepp att teckna kontrakt på.

Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden, trodde att det skulle bli riksföreningen, men å andra sidan fanns det inget missnöje med den gamla föreningen, säger han.

– Det blir business as usual, de har upparbetade kontakter, säger Roger Källs.

"Otroligt skönt att höra att en lokal ideell verksamhet både kan delta på lika villkor och gå vinnande ur striden mot en mer muskulös riksorganisation med svag lokal förankring", skriver Joanna Sjölander (M), andra vice ordförande i nämnden, på sin blogg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om