Under senaste året har antalet falska sedlar ökat markant. Under januari - mars i år anmäldes 707 sedlar jämfört med samma period 2019 med 102 anmälningar, en ökning med cirka 600 procent. Anmälningarna handlar bara om 500 kronors sedlar. Och nu varnar Polisen.
– Vi har aldrig fått in så mycket anmälningar kring falska sedlar som nu. I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar och vet helt enkelt inte hur en äkta sedel ska se ut eller kännas, säger Michael Johansson, nationellt forensiskt centrum.
– Användandet av de falska sedlarna sker oftast via privata affärer av begagnade varor. När varan ska betalas med kontanta medel använder bedragaren de falska sedlarna. Även butiker drabbas, men inte i lika stor utsträckning, säger Lotta Mauritzson, nationellt bedrägericentrum.
Genom att vara mer uppmärksam vid hantering av kontanter är det enkelt att upptäcka och stoppa falska sedlar.
Tänk på att lära dig de två viktigaste detaljerna på en äkta sedel, be om att få göra upp affären via banköverföring istället om du misstänker att du fått falska sedlar och ta aldrig emot sedlarna om du misstänker att de är falska.
På Polisens hemsida polisen.se kan du läsa mer om vilka detaljer på sedlarna du ska vara extra uppmärksam på och som kan tyda på att de är falska.
Misstänker du att du har tagit emot eller blivit erbjuden betalt i falska sedlar så anmäl det direkt till Polisen.