Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nagelsalonger undanhöll 42 skattemiljoner

– De brister vi fann kommer givetvis leda till fler kontroller av branschen, säger Magnus Winberg, nationell samordnare och den som lett kontrollen.

Efter att ha upptäkt stora brister fortsätter Skattverket granska nagelvårdsbranschen.

Efter att ha upptäkt stora brister fortsätter Skattverket granska nagelvårdsbranschen.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Brottslighet2021-07-14 11:00

Skatteverket har under 2019 och 2020 specialgranskat nagelvårdsbranschen utifrån misstankar om osund konkurrens och oredovisade löner. 259 salonger kontrollerades och av 50 salonger som kontrollerades på djupet var det bara två som inte hade gjort några fel. Sammanlagt undanhölls 42 miljoner i oredovisade inkomster och löner. Det fanns även tecken på exploatering av arbetskraft.

– Vissa av salongerna drevs inte ens som företag utan av privatpersoner som hittar sina kunder via Facebook. Det är möjligt att inte alla i branschen känner till vilka krav som gäller för att driva näringsverksamhet i Sverige, säger Magnus Winberg.

Skatteverkets misstankar om snedvriden konkurrens stämmer alltså. Andra vanliga fel var att nagelsalongerna varken hade godkända kassaregister eller personalliggare. Kunderna betalade påfallande ofta kontant eller via Swish, inte sällan till privata bankkonton.

– Det handlar inte om att de "råkat" göra fel utan man har på ett utstuderat sätt medvetet undanhållit att göra rätt för sig, säger Magnus Winberg.

I enstaka fall har fusk med lönebidrag hittats och även fall där personal tvingats betala tillbaka den lön de fått utbetalad via Swish.

– Av det vi såg pekar mycket mot att det finns exploatering av arbetskraft inom nagelvårdsbranschen, säger Magnus Winberg.

De oredovisade intäkter låg i genomsnitt på en halv miljon kronor per företag.

Skatteverket granskade både nagelsalonger som bedrevs i hemmen och större salonger med flera anställda. Att Skatteverket den här gången inte granskade några salonger i Norrköping eller Söderköping betyder inte att man inte kommer att göra det i framtiden.

– Vi kommer givetvis att fortsätta granskningen, men jag kan inte säga exakt var vi kommer att utöka kontrollerna, säger Magnus Winberg.

Sammantaget menar Skatteverket att felen är mycket stora i förhållande till storleken på nagelsalongerna, som ofta har liten omsättning och få anställda. Av de 50 företag som granskades djupare har 20 brottsanmälts.

Skatteverket bedömer också att det behövs mer information till branschen om vilka regler som gäller.

I en tredjedel av fallen påförde Skatteverket kontrollavgifter. De oredovisade intäkterna uppgick till 24 170 000 kronor, medan oredo­visade löner landade på 17 800 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!