Gör det svårt för tjuven på sportlovet

Ska ni resa bort på sportlovet så finns det saker ni kan göra för att minska risken att komma hem och upptäcka ett inbrott.

Det finns saker du kan göra för att minska risken för inbrott på sportlovet.

Det finns saker du kan göra för att minska risken för inbrott på sportlovet.

Foto: Genrebild

Brottslighet2020-02-12 15:00

Att åka bort och låta hemmet stå tomt och mörkt kan vara tillfället som gör tjuven. Senaste åren har dock de anmälda bostadsinbrotten minskat och det finns saker som man kan göra för att minska risken för att själv bli utsatt.

– Det finns mycket man själv kan göra för att förebygga bostadsinbrott. Man bör försöka göra det så svårt som möjligt för tjuvar att ta sig in, genom att ha ordentliga lås på dörrar och fönster, bra utomhusbelysning och att låsa fast stegar och andra trädgårdsredskap som kan användas för att ta sig in, säger polisen på sin hemsida.

Om man ska resa bort är man särskilt utsatt för att drabbas, be gärna dina grannar att hålla koll på ditt hus, ta hand om din post och klippa gräsmattan på sommaren och skotta snö på vintern. Dessutom är det bra att ha timer på belysning både inomhus och utomhus.

Polisen vill särskilt lyfta fram grannsamverkan som ett effektivt sätt att minska inbrott i bostäder. Genom att boende i ett område går ihop och håller extra uppsikt över varandras bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området, kan man minska antalet bostadsinbrott, men även andra typer av brott som skadegörelse och fordonsstölder med ungefär en fjärdedel.

I Östergötland minskade antalet anmälda bostadsinbrott från år 2018 till 2019 med 38 stycken till 1210 anmälningar.

Statistiken innefattar både fullbordade och försök till stöld genom inbrott i villor, radhus, lägenheter, fritidshus, källare samt vindsförråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!