Den första polisanmälan gällde ett hot mot anställda, som enligt polisen handlade om dödshot från en högstadieelev mot tre anställda. Hoten ska ha uttalats mellan två elever och enligt rektorn på Mosstorpsskolan, Ingalill Hägglund, ha överhörts av en annan anställd.
– Vi är fortfarande i ett inledande skede. Vi har gjort en del utredningsåtgärder, säger Emilia Lindbäck, förundersökningsledare vid polisen.
Stämmer uppgifterna att polisen i den misstänkta elevens skåp hittat teckningar som kan kopplas till hotet?
– Jag går inte in på vad vi har hittat eller gjort i nuläget, säger Emilia Lindbäck.
Därefter gjordes ytterligare en polisanmälan från Mosstorpsskolan. Den här gången gäller det spridning av avklädda bilder där elever på skolans högstadium är inblandade. Händelsen är polisanmäld och en elev i årskurs 9 är avstängd.
Även den polisiära förundersökningen leds av Emilia Lindbäck.
– Det är rubricerat som i första hand olaga integritetsintrång och det rör fyra målsägare.
Polisen har även rubricerat händelsen som barnpornografibrott.
– Det är ganska vanligt att lägga till den rubriceringen också i det inledande utredningsarbetet, innan vi vet exakt vilka bilder det handlar om, men båda är väldigt allvarliga brott enligt mig, säger Emilia Lindbäck.
Enligt Emilia Lindbäck är spridning av avklädda bilder ett växande problem som förekommer bland elever på många skolor. Men även utanför skoltid i olika sammanhang.
– Vi får in fler och fler anmälningar. Att anmälan gjordes av skolan behöver inte betyda att det skett på skolan. Händelsen kunde lika gärna ha upptäckts och anmälts av föräldrar.
Nu upptäcktes det på Mosstorpsskolan.
– Men Mosstorpsskolan sticker inte ut på något sätt när det gäller den här sortens polisanmälningar. Det är tyvärr som jag sagt tidigare ett växande problem generellt i samhället, säger Emilia Lindbäck.
Olaga integritetsbrott är ett relativt nytt brott, vilket gör att det inte finns så många tidigare rättsfall. Vid en fällande dom av olaga integritetsbrott av normalgraden är straffpåföljden böter eller fängelse i högst två år.
Förundersökningen gällande de avklädda bilderna, som anmäldes av Mosstorpsskolan, är även åklagarledd och leds av Ellen Ek vid Norrköpings åklagarkammare. Hon väntar på att få ta del av inhämtad bevisning, bilder och meddelanden, samt de vittnesförhör, förhör med andra elever, lärare eller andra vuxna på skolan som görs av polisen.
– Det är ett arbete som jag inte tror blir klart den närmaste månaden, med tanke på helgerna vi har framför oss, säger Ellen Ek.
Två polisanmälningar om allvarliga händelser under en vecka, hur är stämningen bland anställda och elever?
– Händelserna har inte något samband med varandra. Vi upplever att stämningen är lugn och att de som är berörda har fått ett gott stöd av kurator och personal som står eleverna nära, säger Ingalill Hägglund i ett skriftligt svar.
De uppgifter som Folkbladet tagit del av som handlar om att en av de anställda som i förra veckan utsattes för hot varit sjukskriven på grund av händelsen dementerar Ingalill Hägglund.
– Ingen personal har varit sjukskriven på grund av händelserna föregående vecka. Vi erbjöd ett omfattande samtalsstöd efter händelsen. Stödet gavs i samarbete med Previa och genomfördes av professionella krishanterare.