Norrköpingsbon i 25-årsåldern dömdes för en rad brott i tingsrätten. Det handlade om narkotikabrott, vapenbrott, skadegörelse med mera, vilket Folkbladet skrivit om tidigare.
Men allvarligast var att han drog vapen mot två polismän – och tryckte av. Ingen skadades lyckligtvis och senare visade det sig att vapnet var en kolsyrepistol.
– För mig och kollegan var det ett riktigt vapen som vändes mot oss och det kändes som han skulle skjutit även om pistolen varit äkta, säger Mattias Magnestrand.
Domen i tingsrätten fick en och annan att höja på ögonbrynen: 140 timmars samhällstjänst, skyddstillsyn och skadestånd á 10 000 kronor till de båda poliserna.
Rätten resonerade att ganska lång tid förflutit sedan händelsen och att den tidigare missbrukaren "fått ordning på sitt liv". Dessutom rubricerades attacken mot poliserna som "hot av normalgraden".
– Tingsrätten går alltid på minimistraff så jag är egentligen inte överraskad. Jag tycker att man ger en fingervisning om vad som är acceptabelt och inte acceptabelt. För mig blir domen som följden av ett snatteri. Många säger att vi borde höja straffen, men vad hjälper det då man nästan alltid dömer i den lägsta skalan?
Besviken?
– Nej, det var väntat. Om man räknar ihop alla brotten som den här killen dömdes för... ja, det är ju minimistraff för vart och ett av dem.
Vi ses och tar några foton vid Tvåbackarbrinken, en mindre gata och återvändsgränd i stadsdelen Oxelbergen.
Det var hit Mattias och hans kollega kallades den 14 oktober 2019. Patrullen hade larmats om att en man i 25-årsåldern hotat med att skjuta en bekant.
När den civila polisbilen svängde in på Tvåbackarbrinken och sedan skulle vända fordonet innan vändningsplatsen upptäckte man den utpekade på trottoaren, ett tiotal meter från bilen, som vid det tillfället stod på tvären över vägbanan.
Mattias Magnestrand:
– Jag såg att han gjorde en rörelse mot linningen, han "fipplade" lite med något innan han slet fram sitt vapen. Allt gick väldigt fort.
Enligt förhören skrek de två polismännen nästan samtidigt: "Vapen!".
På förarsidan vräkte sig Mattias kollega ut ur bilen för att undkomma de väntade kulorna.
Med ungefär 18 år i yrket är Mattias Magnestrand både tränad och i viss mån van vid att möta svåra situationer.
Mer från förhöret med den 51-årige polismannen:
"Jag minns att jag tittade in i pipan till revolvern när han tryckte av avtryckaren samtidigt som jag kastade mig mot golvet och tänkte "hoppas han inte träffar ryggraden".
Gärningsmannen rusade i väg, men återvände sedan till brottsplatsen där han greps. Förutom luftpistolen fann man två knivar och ett elchockvapen som mannen burit.
I rätten erkände han allt. Han hade vid den här tiden ett utbrett missbruk av narkotika och droger, dessutom var han deprimerad och möjligen psykotisk.
Mattias Magnestrand påpekar flera gånger att han inte känner något agg mot gärningsmannen och han är inte ute efter någon slags hämnd.
– När jag såg honom i tingsrätten var det en helt annan människa än den vi mötte för två år sedan. Det är jag jätteglad för. Han bad om ursäkt för det han gjort mot oss.
Accepterade du den?
– Ja, absolut.
Tänker du ofta på det som hände?
– Nej, det har jag skakat av mig. Vi hade en svår tid direkt efter men fick professionell hjälp via jobbet. Men jag tror att min kollega, som hade varit polis i ett år då, tog det hårdare.