Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det här är de vanligaste lösenorden

Just nu pågår en omfattande kampanj som SSF Stöldskyddsföreningen genomför för att öka säkerheten och minska risken för digitala brott.

Nytt år och kanske läge att se över dina lösenord.

Nytt år och kanske läge att se över dina lösenord.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Brottslighet2021-01-04 14:00

Lösenordet är det sista skyddet för att hindra kriminella från att komma åt de viktigaste uppgifterna som finns lagrade i den digitala världen. Det kan vara företagshemligheter, bilder, kontonummer eller annat som man absolut inte vill att någon annan ska ta del av. De flesta intrång sker genom att man kommit åt ett lösenord som använts till flera olika konton eller att det är för svagt. 

– Kampanjen pekar till säkerhetskollen.se som är en heltäckande tjänst där man kan testa olika delar, få råd kring digitala brott och skicka in tips till oss på SSF. Gå in där och prova våra tester för att se hur säker du är digitalt, säger Per Klingvall, rådgivningschef på SSF.

Förra året polisanmäldes i Sverige cirka 240 000 digitala brott och enligt sidan haveibeenpwned.com så har globalt över 600 miljoner lösenord exponerats genom olika dataintrång. 

– Kom ihåg att använda unika lösenord för alla olika konton, där det viktigaste är det som går till din e-postadress eftersom det oftast är där man återställer övriga lösenord, säger Per Klingvall.

Kampanjen är en del i en stor satsning där SSF uppmärksammar olika typer av digital brottslighet, dess konsekvenser men framförallt vad man som enskild person eller företagare kan göra för att minska riskerna för att utsättas för just den typen av brott.

Några av de vanligaste lösenoren var 2016: 12345, knulla, qwrty, 666666, hejsan mamma, kungen, kalleanka, sverige och volvo.

Källa: Internetsstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!