Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Brottsligheten mot äldre både ökar och minskar"

Det berättade polisinspektören Hanna Kinnersjö vid ett besök hos SPF Seniorerna i Finspång.

Poliserna Sara Strid och Hanna Kinnersjö besökte SPF i Finspång och informerade om ökande bedrägeribrott mot äldre.

Poliserna Sara Strid och Hanna Kinnersjö besökte SPF i Finspång och informerade om ökande bedrägeribrott mot äldre.

Foto: Sören Boström

Brottslighet2022-11-28 12:33

– Brottsligheten riktad mot äldre personer både ökar och minskar.

Det berättade polisinspektören Hanna Kinnersjö, när hon tillsammans med polisassistenten Sara Strid, när hon nyligen gästade SPF Seniorernas månadsmöte i Missionskyrkan i Finspång.

– När vi tittar på statistiken för brott mot äldre personer över 75 år, ökar antalet bedrägeribrott medan däremot antalet våldsbrott minskar.

– Och lika glädjande som det är att våldsbrotten mot äldre har minskat med tiden, så är det förstås oroande att bedrägeribrotten mot äldre bara ökar. Och ju äldre man blir, desto större blir risken att utsättas för bedrägeribrott.

Sara Strid fyllde i:

– Den gemensamma dragningskraften för alla bedragare är ju pengar. Och grundregeln är ju att aldrig lämna ut sina koder till sitt bank-id eller bankdosan, om man blir uppring av någon eller får ett sms av någon.

– Och bedragarna kan uppge sig komma från polisen, skattemyndigheten, Försäkringskassan eller något telefonbolag. De kan uppge sig ringa från vad som helst. Men grundregeln är som sagt att aldrig lämna ut några koder, när du blir kontaktad av någon via telefon eller ett sms.

Efter polisernas föredrag, blev de närmast översköljda av frågor från SPF-medlemmarna.

– Man märker hur mycket frågor och oro, det finns bland oss äldre angående bedrägeribrott, sa medlemmen Kurt Vikberg. Så jag föreslår att SPF försöker starta en studiecirkel framöver, där vi kan diskutera och informeras ännu mer runt de här frågorna.

Ett förslag som Marina Tillberg i SPF-styrelsen, såg positivt på:

– Det känns som att det finns mycket frågor och oro runt bedrägeriförsök, så en studiecirkel framöver får vi fundera på.

Och polisen Hanna Kinnersjö höll med:

– Förslaget om en studiecirkel låter väldigt bra. Jag kan också tipsa om att det i så fall finns mycket kursmaterial att hämta på polisens hemsida angående problemet med bedrägeribrott.

Under föredraget fick SPF-medlemmarna också höra ett autentiskt telefonsamtal, från en yngre person som försökte locka ur en äldre person hans koder. Ett bedrägeriförsök som dock misslyckades totalt, då den äldre mannen snabbt insåg att det var ett bedrägeriförsök.

Istället för att lämna ut några koder, fick bedragaren en rejäl utskällning av den äldre mannen, innan denne slängde på luren.

– Ett exempel som slutade bra och som visar att inte minst äldre, alltid måste vara på sin vakt mot misstänkta bedragare, fastslog polisen Sara Strid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!