Natten mot den 27 januari utsattes den judiska församlingen, Folkbladet, Sveriges Television, Sveriges Radio, Norrköpings tidningar, Stadsmuseet, Stadsbiblioteket och Swedbank för hets mot folkgrupp. Burkar vars innehåll anspelade på att vara den blå giftgasen Zyklon B, hade placerats utanför entréerna.
Polisen skickade ärendet till Justitiekanslern, JK för att fråga om de skulle ta över förundersökningen.
– De har nu svarat att de inte ska det eftersom de inte anser att det rör sig om ett tryckfrihetsbrott, säger polisens förundersökningsledare Christina Edevärn.
Nu väntar man på analyssvar från Nationellt forensiskt centrum, NFC. Vilket lär dröja eftersom det i princip bara är mål där någon är frihetsberövad som har förtur.
Men spelar det någon roll rättsligt för om pulvret är äkta eller inte, det är väl hur mottagaren upplever hotet som är avgörande?
– Det är fortfarande hets mot folkgrupp, men vi försöker även få fram vem som är gärningsman. Jag vill inte kommentera vilka utredningar vi har begärt, säger Christina Edevärn.
Var och hur lätt är det att få tag i Zyklon B?
– Det vet jag inte, säger Christina Edevärn.
Zyklon B användes för massmord i tyska koncentrationsläger under andra världskriget. Zyklon B är benämningen på det tekniska preparat med vätecyanid som aktiv komponent. I kontakt med vätska bildar ämnet en dödlig gas.