Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolan är vanlig brottsplats när unga utsätts för brott

45 procent av eleverna i årskurs 9 uppger att de utsattes för brott under 2021. Trots den digitala undervisningen var skolmiljön den vanligaste platsen för utsatthet för brott visar Skolundersökningen om brott som Brå nyligen publicerat.

"Bland unga som blivit utsatta för till exempel misshandel är det en betydligt större andel nu än för några år sedan som uppger att brottsplatsen var just i skolmiljön", säger Sofia Axell, utredare på Brå.

"Bland unga som blivit utsatta för till exempel misshandel är det en betydligt större andel nu än för några år sedan som uppger att brottsplatsen var just i skolmiljön", säger Sofia Axell, utredare på Brå.

Foto: Brå

Brott2022-11-24 07:08

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel samt för fysiska sexuella kränkningar, och är även den näst vanligaste brottsplatsen när det gäller rån.

– Undersökningen genomfördes under en period när många elever hade undervisning på distans. Därför är det något anmärkningsvärt att en så stor andel av alla brott ändå skedde i skolan. Bland unga som blivit utsatta för till exempel misshandel är det dessutom en betydligt större andel nu än för några år sedan som uppger att brottsplatsen var just i skolmiljön, säger Sofia Axell, utredare på Brå.

Totalt är det 45 procent av eleverna i årskurs 9 som uppger att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. Bara för några veckor sedan tillkallades polis till en grundskola i Norrköping efter att en okänd man synts hota elever med kniv.

För många elever har oro för brott medfört att de medvetet undvikit specifika personer eller platser, undvikit att gå ut kvällstid eller hållit sig borta från skolan en hel dag.

– Vi ser att ökningen bland killar som känner oro för att utsättas för brott i hög utsträckning gäller killar som också blivit utsatta för brott tidigare. Unga som blivit utsatta för brott är i betydligt högre utsträckning också oroliga för att utsättas igen, säger Sofia Axell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!