– Det är mycket möjligt att delar av stöldgodset kom från bostadsinbrott i vårt område, säger Calle Jerrhage vid polisen i Norrköping.
Han vill inte peka ut medborgare från något särskilt land som överrepresenterade, men säger sig inte vara ett dugg förvånad över den stora del av stöldbrott som begås av utländska ligor.
– Vi har ju bland annat problem med öststatsligor som gör stöldraider på Ingelsta.
Enligt unt.se pekas just georgier ut som överrepresenterade i fall där de söker asyl i Sverige under falskt namn för att under en tid fritt kunna vistas i Sverige. Nästan ingen georgier beviljas asyl i Sverige.
– Det är inget ovanligt att man vill dölja sin identitet, men huruvida man befinner sig här med falska handlingar eller i vilken omfattning det sker vet jag inte, säger Calle Jerrhage.
Inom EU tar polisen alltid kontakt med hemlandet när någon misstänks för brott, med forna Sovjets sattelitstater är det inte alltid lika lätt med polissamarbetet.
– Att personer misstänkta för stöld kommer från Ryssland är inte så vanligt, men från länder runt omkring, säger Calle Jerrhage.
De internationella stöldligorna utgår oftast från en plats där man kan ha tillgång till en stor container, av polisen kallad ankarplats, därifrån kan de under en raid bryta sig in i upp till tio villor. När man samlat ihop tillräckligt med stöldgods skickas containern iväg.
– Vi hade ju för en tid sedan en stöldliga som brutit sig in i och bodde i en sommarstuga i Svärtinge som de hade som ankarplats medan de genomförde olika inbrott. I vilka fall man samlat stöldgods som skickas med containrar vet jag inte, men vid stölder av mindre gods, som exempelvis guldsmycken, är det inte ovanligt att man lägger stöldgodset på brevlådan och skickar iväg det med posten direkt efter stölden. På så vis är de kreativa, säger Calle Jerrhage.
Läs mer:Döms för stölder i sommarstugor
Under senare tid har områden i Åby och Jursla varit extra utsatta för inbrott. Vid ett tillfälle bröt sig tjuvarna in trots att familjen var hemma.