Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny misstänkt för provfusket

Ytterligare en person har häktats misstänkt för delaktighet i det organiserade fusket med högskoleprovet. Åtal ska väckas i början av augusti.

21-åringen häktades under måndagen.

21-åringen häktades under måndagen.

Foto: Janerik Henriksson / TT

BROTT2018-07-24 10:16

En 21-årig man hemmahörande i Lund anhölls i sin frånvaro i torsdags och häktades under måndagen. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov osann försäkran. Brotten ska ha pågått mellan den 1 oktober 2016 fram till den 14 april i år när högskoleprovet anordnades. Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Åtal mot mannen ska vara väckt senast den 6 augusti.

Tre män har hittills suttit häktade för det organiserade fusket. Männen misstänks för att under 4 till 5 år ha försett provdeltagare med rätta svar på högskoleprovet och på så sätt ha tjänat flera miljoner kronor. Två bröder, 23 och 25 år gamla, sitter fortfarande häktade medan 55-åringen är släppt på fri fot. Misstankarna kvarstår mot 55-åringen men han bedöms inte längre kunna påverka utredningen. Misstankarna mot bröderna har stärkts och åtal ska väckas den 10 augusti.

Ett stort antal fuskare har identifierats och förundersökning mot dessa pågår. Det handlar om personer från olika platser i landet. Målsättningen är att utredningarna ska bli klara så att åtalen ska kunna avhandlas vid samma rättegång som mot männen som misstänks ligga bakom fusket. Detta enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Provdeltagarna kunde betala 170 000 kronor för att få högsta betyg på provet. Fusket marknadsfördes helt öppet på internet och sociala medier. Personerna bakom fusket misstänks ha försett provdeltagare med hörsnäckor som de förmedlade de rätta svaren på provet genom. När polisen, tillsammans med utredare från Ekobrottsmyndigheten och specialister från Nationella operativa avdelningen, gjorde tillslaget mot lägenheten i centrala Norrköping hittades avancerad teknisk utrustning och runt 2,8 miljoner kronor i kontanter.

Universitet- och högskolerådet som anordnar högskoleprovet jobbar hårt för att motverka att fusk förekommer på proven. Huruvida fusket är stoppat en gång för alla kan de inte svara på.

– Det går inte att spekulera i om det här kommer stoppa fusk på högskoleprovet men det visar att vi tar itu med och arbetar väldigt intensivt för att stoppa att fusk förekommer. Vi hoppas att högskoleprovet får behålla sitt värde och det tror vi att det kommer göra. Det är en värdefull andra chans för många, kommenterar Charlotte Löfgren, presskontakt på Universitet- och högskolerådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!