Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Liga sålde provsvar för miljoner

En liga som sålt rätta svar till högskoleprovet har fått in minst tio miljoner kronor på verksamheten som pågått i fyra, fem år över hela landet, uppger Ekobrottsmyndigheten. Tre personer är häktade och fler misstänks. "Det här är mycket allvarligt ur ett samhällsperspektiv", säger åklagare Per Hedman.

STOCKHOLM 20131026
Drygt 63 000 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet under lördagen.
Bilden från Södra Latins Gymnasium i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060

STOCKHOLM 20131026 Drygt 63 000 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet under lördagen. Bilden från Södra Latins Gymnasium i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Brott2018-04-17 12:11

Vid lunchtid i lördags, precis när högskoleprovet pågick som bäst över hela landet, slog polisen till mot en lägenhet i centrala Norrköping.

Flera personer greps som misstänks ingå i ett nätverk som möjliggör fusk med provet. När tillslaget skedde var de i full färd med att förse provskrivare runt om i landet med de rätta svaren under pågående högskoleprov.

– Man har öppet marknadsfört tjänsten på nätet och i sociala medier, säger åklagare Per Hedman vid en pressträff.

Det har rört sig om avancerad teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor.

Verksamheten tros ha omsatt stora summor – minst tio miljoner kronor.

Enligt Per Hedman var det ungefär 70 personer, spridda över hela landet, som man misstänker fuskade under lördagens högskoleprov. Men man tror att fusket pågått under flera års tid.

– Så exakt hur många som fuskat totalt det vet vi inte just nu, men det är ju en kartläggning som pågår, säger han till TT.

TT: Hur kommer det sig att ni slog till just i lördags?

– Det är ju då det är lättast att säkra bevisning, och avbryta mitt under pågående brott.

Tre personer har häktats. De förnekar brott, men har gjort ”vissa medgivanden”. En av de häktade är en provledare. Kammaråklagare Anna Lander berättar att det förutom dessa tre häktade finns flera misstänkta, och några av dem är fortsatt frihetsberövade. Hon har ännu inte tagit ställning till om dessa ska begäras häktade.

– Av hänsyn till utredningen kan jag inte berätta hur många misstänkta det rör sig om.

Kommissarie Ulf Eriksson berättar att tillslag också skett på flera andra adresser där man stoppat pågående fusk och säkrat bevis i form av teknisk utrustning.

– Vi har också beslagtagit en större mängd kontanter, sammanlagt 2,8 miljoner kronor, säger han och beskriver insatsen som lyckad.

– Det här är mycket allvarligt ur ett samhällsperspektiv – både rättsligt och moraliskt. De har bidragit till att folk kan köpa sig platser på attraktiva utbildningar, säger Per Hedman.

Anna Lander beskriver fusket som ”systemhotande”, eftersom det påverkar antagningen till högskola och universitet.

– Vi har inlett ett samarbete med UHR (Universitets-och högskolerådet) för att identifiera fuskarna och vidta åtgärder mot dem.

Universitets- och högskolerådet (UHR) framhåller att fusket är oacceptabelt.

”Det är mycket tråkigt att det organiserade fusket vid högskoleprovet tydligen fortsätter, trots att det sedan hösten 2016 är straffbart”, säger Karin Röding, UHR:s generaldirektör i ett skriftligt uttalande.

Hon tillägger: ”Men det är positivt att fler myndigheter nu gör gemensam sak för att komma åt problemet. Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt.”

Hur länge misstankarna i det aktuella fallet varit kända hos myndigheterna vill inte Ulf Eriksson gå in på.

– Men vi har varit inne i ett väldigt intensivt arbete de tre, fyra senaste veckorna, säger han.

Nu jobbar man vidare med fortsatta förhör med dem som sitter häktade samt med andra misstänkta och vittnen.

TT: Kommer det ske fler gripanden?

– Det går inte att utesluta, det kommer vi sannolikt att göra, säger kammaråklagare Anna Lander. (TT)

Fusk på högskoleprovet Flera dömda och polisanmälda

Efter en skärpning av reglerna är det inte riskfritt att fuska på högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet (UHR) kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Alla former av fusk är straffbart.

För polisanmälan krävs att provdeltagaren har skrivit under ”på heder och samvete” att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.

Dessutom ska iakttagelser från provledare, analyser av inlämnade provsvar, tips eller annan bevisning utgöra underlag för en bedömning om provdeltagaren har använt otillåtna hjälpmedel.

Brottsrubriceringen blir ”osann försäkran”. Möjlig straffpåföljd är i normalfallet böter eller upp till sex månaders fängelse.

Tidigare i år fälldes en man i 20-årsåldern av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Brottsrubriceringen löd osann försäkran och straffet blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. I samband med att mannen ertappades uppdagades även ett antal andra misstänkta fuskfall.

Källa: www.studera.nu

De senaste åren har ett hundratal personer avslöjats med fusk på högskoleprovet.

Universitets- och högskolerådet (UHR) polisanmälde 52 provdeltagare 2016, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

En av dessa dömdes för osann försäkran i Svea hovrätt. Ytterligare två ställs inför Vänersborgs tingsrätt den 26 april och fler fall ska prövas.

Totalt pågår 40 förundersökningar, enligt UHR.

Under 2015 polisanmäldes en misstänkt spökskrivare. Dessutom blev 51 provdeltagare utan resultat på högskoleprovet eller fick dem återkallade. Sex personer fick avsluta sin påbörjade utbildning – fem på Karolinska Institutets läkarprogram och en på KTH:s basprogram.

Källa: UHR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om