Uppgifterna om att sprängladdningen som exploderade vid ett bostadshus i centrala Norrköping i söndags natt kan ha varit riktad mot ett brottsoffer i ett tidigare rättsfall har lett till att polisen fått en hel del frågor om hur man arbetar där det finns en hotbild mot personer.
Nu har man på polisens hemsida gått ut med den generella informationen man kan gå ut med för att förklara det grundläggande i sådana här ärenden.
– Vårt jobb är att säkra rättsprocessen så att den som är drabbad av brott kan delta, även om det finns en hotbild. Det blir då också en avlastning för utredarna som kan släppa de frågorna och koncentrera sig på att utreda brottet, kommenterar Sara Alsander, chef för utredningssektionen på polisens hemsida.
Hur arbetet ser ut vill hon inte gå ut med detaljerad om.
– Det kan skilja sig mycket från ärende till ärende och jag kan inte gå in på detaljer men vi har olika verktyg vi kan använda oss av beroende på hur stor hotbilden är, säger Sara Alsander som på frågan varför det här är så känsligt svarar:
– Det ligger i sakens natur. Arbetet vi utför påverkar de drabbade personernas liv och hälsa. Ofta är det så att de som utgör hotet mot våra skyddspersoner har ett stort intresse av att komma runt våra metoder och då skulle det vara direkt kontraproduktivt att ge ut den typen av information. Därför brukar vi varken vilja kommentera när det finns eller inte finns en hotbild mot brottsoffer.
Det var natten mot måndagen som en sprängladdning detonerade vid en adress på Nygatan. Efter detta har polisens bombgrupp varit på plats och man har också knackat dörr i området och tagit in vittesuppgifter. Ärendet är för närvarande rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse.