– Jag vet inte om det finns 1000 olagliga handgranater eller 100 000, klart är att de används allt oftare av kriminella gäng för att skrämmas eller för att döda, säger Bertil Olofsson.
Efter att en man i Vårby gård avled när han plockade upp en handgranat som då detonerade, går nu polisen ut på sin hemsida och informerar om hur man ska gå till väga om man stöter på ett misstänkt föremål, som exempelvis en handgranat.
Bertil Olofsson menar att det inte finns anledning att gå omkring och vara rädd eftersom handgranaterna används inom den kriminella gängmiljön och inte bland allmänheten, men i fallet i Vårby gård hade den odetonerade handgranaten blivit kvarliggandes på allmän plats efter en tidigare skottlossning mellan kriminella. För att undvika att fler människor skadas eller dödas uppmanar han till försiktighet och att man aldrig rör ett misstänkt föremål utan istället ringer polisen, som i sin tur kallar in nationella bombskyddet.
– Tänk om det hade varit tre barn som gick hand i hand på väg till skolan som plockat upp handgranaten, då hade de varit döda alla tre. Så rör absolut inte det misstänkta föremålet, det gäller även kollegor som i väntan på oss kanske tänker att de ska ta bort faran, säger Bertil Olofsson.
De flesta olagliga handgranaterna har sitt ursprung på Balkan, där det sedan kriget på 1990-talet finns ett överskott av handgranater. Därifrån smugglas de in i Sverige, oftast med bil.
– För att förhindra smugglingen skull det behövas tätare koll av tullen, men vi har inte den fullständiga kollen. Det finns mer att önska, säger Bertil Olofsson.
Att polisen ens behöver gå ut med information kring misstänkta föremål kan tyckas konstigt i ett land som Sverige, men enligt Bertil Olofsson får vi vara beredda på att Sverige inte är ett förskonat land längre.
– Tyvärr har vi den obekväma 1:a platsen bland de Nordiska länderna och sticker ut när det gäller gängkonflikter, vapen och dödligt våld.
Det handlar alltså inte bara om öppna gränser inom EU utan det krävs andra åtgärder för att förhindra våld.
– Vi pratar mycket om det här när vi ses på olika konferenser mina nordiska kollegor och jag, säger Bertil Olofsson.
Han menar att vi måste gå till botten med den här typen av gängkonflikter, men att det är något som inte polisen ensam kan lösa.
– I Sverige är vi duktiga på att prata, men när vi ska agera saknas det en hel del, säger Bertil Olofsson.