Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Folk knivar varann för en femhundring"

En skuld på 2 000 kronor räcker för att få underbenet avskjutet med ett hagelgevär om man rör sig i fel kretsar. Det berättar Mikael Abrahamsson, verksam på advokatbyrå sedan 30 års tid. Han är djupt oroad över samhällets allt hårdare klimat, som avspeglar sig i Norrköping.

Lagboken. Som advokat ser Mikael Abrahamsson på nära håll vad som händer i samhället.

Lagboken. Som advokat ser Mikael Abrahamsson på nära håll vad som händer i samhället.

Foto: Åsa Hanell

Brott2017-11-15 07:25

Mikael Abrahamsson har bott större delen av sitt liv i Åby utanför Norrköping. Numera ser han ett klimat som hårdnar och ett samhälle där det skapas allt fler utsatta områden. Mikael Abrahamsson, som de senaste 18 åren jobbat uteslutande som försvarsadvokat, vill väcka debatt och försöka möta problemet innan det eskalerar ännu mer.

– Jag tycker att alla ska ta ansvar. Det handlar om föräldrar, lärare och alla andra vuxna. Det är väldigt lätt hänt att man av nyfikenhet i en viss ålder provar på olika preparat. Ofelbart brukar det oftast leda till att de sedan hamnar som klienter hos mig, de små barnen och ungdomarna. Jag tycker det är synd. Det är onödigt, säger han.

Mikael Abrahamsson menar att det finns en drös varningssignaler att se hos de unga. Han lyfter trötthet, slöhet, glansiga ögon och att vända på dygnet som exempel.

Advokaten menar att det inte bara handlar om att testa en drog av nyfikenhet. Ofta handlar det om grupptryck och slutar med kriminalitet.

Du säger att de hamnar som klienter hos dig sen. Hur menar du?

– Ibland träffar jag unga personer som jag vet kommer bli mina klienter hela livet sen. Det finns preparat som är så lömska att testar du en gång så är du torsk helt enkelt. De är så extremt beroendeframkallande. Det är framföralt vissa nätdroger, slarvigt uttryckt av sorten som slutar på pv, som har den effekten, säger Mikael Abrahamsson och påtalar även den ekonomiska aspekten.

– De är inte gratis. De kostar pengar. Du måste ha dem för avtändningen är fruktansvärd och en möjlig utveckling är kanske att du tar emot ett antal gram på krita och säljer det mot att du får behålla lite själv. Det är bara ett av hundra scenarion. Ett annat är att man går ut och stjäl, utpressar eller rånar i värsta fall för att skaffa pengar.

Själv har han jobbat som brottmålsadvokat i 23 år. Han ser en annan sida av samhället än gemene man och han ser ett stadigt eskalerande problem.

– Jag lever ju i den här världen medan majoriteten av svenska folket är skyddade av det filter som samhället innebär. Men vi som jobbar i det här – och då tänker jag mest på polis, åklagare, brottmålsadvokater och vissa socialarbetare – ser misären. Vi ser eländet och vi ser hur det kryper ner längre ner i åldrarna och hur snabbt det kan gå.

Advokaten har två teorier till att samhället ser ut som det gör. Det har att göra med att droger är lätta att få tag i och det har att göra med bristande integration, menar han. Mikael Abrahamsson förklarar att han menar att vi i samhället har svårt att fånga upp unga som är nyanlända och att det är svårt att kontrollera att skolplikten följs.

– Och då blir det att de driver på stan istället och det skapas gäng. Vi har utanförskapsområden i dag och det är många nyanlända som far illa av det här, säger Mikael Abrahamsson.

Har det blivit värre?

– Ja, extremt mycket värre. Folk skjuter och knivar varann för en femhundring idag.

– Våldet under de senaste tio åren har eskalerat och krupit ner i åldrarna. Också missbruket. Men de har börjat peaka de senaste fyra åren och särskilt de två sista. Vårt rättssystem är inte dimensionerat för detta.

Han är själv född och uppvuxen i Åby och har varit bofast så när som på tio år mellan 80- och 90-talet. Han ser varningstecken i att Åby är på väg att sällas till områden i Norrköping där problemen tenderar att öka.

– Vad jag ser är att ungdomar och barn från andra områden rör sig ut mot Åby, Jursla och även så långt som Krokek. Min avsikt är att be vuxna i alla kategorier vara vaksamma på umgänge och beteende.

– När mina barn var i den åldern nattvandrade jag och min fru. Det var många föräldrar som gjorde det men det verkar ha dött ut idag, säger advokaten som återigen vill slå ett slag för föräldrarnas inverkan på de unga.

Därför vill han också påtala vikten av att vara uppmärksam innan det är för sent.

– Fel pv-preparat och du är torsk för livet. Då är du inte mottaglig för något annat sen. Det här är viktigt, säger Mikael Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om