Nu åtalas männen, 49 respektive 40 år gamla, vid Norrköpings tingsrätt, misstänkta för 16 fullborde grova bedrägerier och 35 försök till grovt bedrägeri, från november 2015 till april 2016.
Totalt handlar det om 51 målsägare, runt om i landet, i städer som Norrköping, Nyköping, Stockholm, Uppsala, Gävle och Borås.
Männen har ringt upp pensionärerna, flera 87, 89 eller 90 år gamla, och presenterat sig som deras barnbarn. Innan samtalen har gärningsmännen kollat upp hur släktförhållandena ser ut för de äldre, och gjort personslagningar på dem.
– Vi har hittat lite listor och Rotary-medlemsregister, som de fått tag i, säger kammaråklagare Anna Lander i Norrköping.
Vid samtalen har den som ringt presenterat sig genom att säga något i stil med "Hej farmor, hör du inte att det är jag, Kalle?", och låtit lite förkyld. Uppringaren har sagt att han befinner sig i en bilaffär och har möjlighet att göra ett klipp, men då behöver han 30 000 kronor snabbt.
De äldre som gärna vill hjälpa sina anhöriga har gått till banken och tagit ut pengar. Vid nästa telefonkontakt säger den man som ringt att han inte kan lämna bilhandlaren, och skickar istället "en kompis" för att hämta pengarna. I de fall de äldre inte haft pengar har männen fått guldsmycken.
Totalt har männen kommit över cirka 400 000 kronor, och guldföremål. I de fall de inte lyckats har de äldre fattat misstankar innan pengar överlämnats.
Den 49-årige mannen, som tidigare bott i Stockholm, har vid de här brotten befunnit sig i Göteborg. Enligt åklagaren är det han som ringt till de äldre, och det är också han som ses som huvudmannen. Den andre mannen, en polsk medborgare i Stockholm, ska vara den som hämtat upp pengar och smycken.
Mannen i Göteborg är dömd tidigare för likartad brottslighet. Han dömdes 2012 till fängelse i tre år och tio månader.
Upplägget den här gången är mer förfinat, med många olika mobiltelefoner, och sim-kort som bytts för varje samtal och sedan kastats.
Utredningen bygger på telefontrafik. Männen åkte fast genom att det kom in anmälningar, varpå polisen bakåtspårade samtal, kunde se var telefoner och sim-kort var inköpta, kollade övervakningskameror, inledde fysisk spaning och fick tillstånd till telefonavlyssning. Det sista försöksbrottet blev inspelat.
– Tillvägagångssättet visar att de varit otroligt förslagna. De har haft en brottsplan som har varit förhållandevis detaljerad och utstuderad. Det gör det här väldigt fult.