Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En våg av båtstölder

Sommaren närmar sig och med den stölder av båtar och båtmotorer. Både på Vikbolandet och Valdemarsvik har det skett stölder.

Vår och sommar är högsäsong för många båtmotortjuvar.

Vår och sommar är högsäsong för många båtmotortjuvar.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

BROTT2019-05-14 20:00

En våg av stölder relaterade till båtar har drabbat hela polisområdet. Under helgen som gick har man fått in sju anmälningar om stölder av båtmotorer eller båtar varav två i Östergötland. På Vikbolandet har en båt av märket Orrskär 27, märkt "Regina", samt en inombordsmotor av märket Volvo Penta stulits och i Valdemarsvik har två båtmotorer, en Yamaha 100 hk och en Yamaha 30 hk, stulits från båtar uppställda vid fritidshus nära småbåtshamnen i Brevik. Stölden på Vikbolandet ska ha skett mellan den 27 april och 10 maj medan den i Valdemarsvik tros ha ägt rum mellan den 1 och 11 maj.

Det finns en orsak till att det är så stort spann på perioderna när stölderna kan ha skett.

– Säsongen har kommit igång och människor lägger i båtarna och hänger på båtmotorerna, sedan kanske vädret blir dåligt och man är inte ute på ett tag. Sedan när man kommer ut igen så har det skett en stöld, säger Monica Bergström, presstalesperson på polisen, till Folkbladet.

– Min erfarenhet är att det är vid den här tiden på året som båtrelaterade stölder börjar, sedan fortsätter det hela säsongen.

Så hur kan man förebygga sådana här stölder?

– Det är viktigt att vara vaksam och ha tillsyn, det kan man försöka att ha tillsammans med andra också om man är flera som har båtar på samma plats. Sedan är det ju märkning som gäller, både med inskription eller med märk-DNA, det sistnämnda är en stor hjälp om man vill få tillbaks det stulna, säger Monica Bergström.

– Ett annat initiativ som finns är något vi kallar "båtsamverkan", det är ungefär som grannsamverkan och det kan man anmäla sig till via polisens hemsida. Sedan är det ju bra om man kan ordna med bra belysning där man har båten uppställd, kanske med rörelsedetektor, för om man är ute för att stjäla vill man ha det mörkt.

Förutom stölderna på Vikbolandet och Valdemarsvik har det också skett stölder av båtar och båtmotorer i Stallarholmen (Strängnäs kommun), Västerljung utanför Trosa och Vingåker.

Polisen vill gärna ha in uppgifter om samtliga av dessa stölder.

– Har man gjort iakttagelser av fordon eller personer som känns udda i dessa områden under denna tidsperiod ska man ringa 114 14. Det är naturligtvis extra bra om man lägger märke till registreringsnummer, säger Monica Bergström.

Båtsamverkan

Båtsamverkan är ett projekt som drogs igång 2013 av polisen i väst tillsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen, för att minska antalet båtmotorstölder.

I de regioner där man börjat arbeta med Båtsamverkan har stölderna successivt minskat.

Regional kontaktperson inom polisen kan nås på: batsamverkan.ost@polisen.se

Källa: Polisen, Larmtjänst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!