Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

170 000 – för rätta svaren

170 000 kronor. Det kunde provdeltagare betala för att få högsta betyg på högskoleprovet. Nu riskerar såväl de, som personerna som försåg dem med svaren, böter eller fängelse.

Tre personer är häktade misstänkta för att ha sålt svaren till högskoleprovet.

Tre personer är häktade misstänkta för att ha sålt svaren till högskoleprovet.

Foto: Bertil Ericson / TT

BROTT2018-04-17 13:43

Strax efter pausen mellan del ett och två under högskoleprovet i lördags slog polis, utredare från Ekobrottsmyndigheten, specialister från Nationella operativa avdelningen samt en sedelhund till mot en adress i centrala Norrköping. Där var de tre personer, som nu häktats misstänkta för en rad brott, i full färd med att meddela korrekta svar till ett 70-tal provdeltagare runt om i landet.

– Vi kunde gripa tre misstänkta personer som ingår i ett nätverk som möjliggör fusk på högskoleprovet. I och med insatsen kunde vi avbryta fusket, sade Per Hedman, vice chefsåklagare och förundersökningsledare, under en presskonferens i polishuset i Norrköping på tisdagsförmiddagen.

Läs mer:Sålde provsvar för miljoner.

Ett 15-tal journalister fanns på plats i Förhandlingssalen för att ta del av det senaste i den förundersökning som just nu pågår. Tre personer, 55, 23 och 25 år gamla, sitter på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, häktade för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott samt "medhjälp till osann försäkran".

– Dessa personer är hemmahörande i Norrköpingstrakten och inte kända av polisen sedan tidigare. De förnekar brott men gör vissa medgivanden, sade Anna Lander, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Personerna misstänks för att ha försett provdeltagarna med teknisk utrustning, bland annat hörsnäckor, där de rätta svaren meddelats under provet. Personerna har kommit i kontakt med varandra efter annonser i bland annat sociala medier. Under själva högskoleprovet greps och förhördes ett antal personer som polisen kartlagt och identifierat, misstänkta för att ha betalat för de rätta provsvaren.

– Men vi har inte kunnat förhöra alla, säger Per Hedman.

Dessa personer kan nu komma att dömas för "osann försäkran", den brottsrubricering som kommer i fråga när man innan högskoleprovet skriver under på att man intygar att man på heder och samvete inte fuskar. De nu häktade personerna misstänks för medhjälp till detta brott.

Fuskarna har kunnat betala olika mycket pengar beroende på vilket resultat som önskas.

– För att få 2,0, vilket är högst, kunde man betala 170 000 kronor. För 1,9 fick man betala 130 000 kronor, exemplifierade Per Hedman, som totalt menar att det handlar om över tio miljoner kronor som de misstänkta personerna bakom fusket dragit in på verksamheten.

Polisen misstänker nämligen att de misstänkta hållit på med fuskverksamheten i fyra-fem år. Exakt hur personerna fått tag på provsvaren vill polisen inte gå in på i nuläget. Men en av de som nu sitter häktade är en provledare. Som provledare ansvarar man för en grupp om cirka 27 skrivande i ett klassrum och man ser bland annat till att provet genomförs korrekt, att reglerna följs och att provmaterial hanteras korrekt.

Polisen har säkrat viss teknisk utrustning i form av datorer, hörsnäckor och runt 2,8 miljoner kronor i kontanter.

– Huvudmännen har tjänat mycket pengar på det här. Vi har tagit kontanter, banktillgångar och andra tillgångar i beslag, sade Anna Lander.

Nu fortsätter arbetet med förhör av de häktade, och även med andra misstänkta.

– Några av dem är frihetsberövade, men jag har ännu inte bestämt om de ska häktas, säger Anna Lander.

Misstankarna om grovt skattebrott kopplas samman med att de tre nu häktade personerna inte har registretat sin verksamhet hos Skatteverket. Döms personerna för det som de häktats för väntas med all sannolikhet ett flerårigt fängelsestraff.

Brottsligheten de tre häktade misstänks för är allvarlig, inte minst ur ett samhällsperspektiv, menar Per Hedman:

– De bidrar till att folk kan köpa sig platser på attraktiva utbildningar. Folk går miste om sina drömutbildningar när andra tränger sig före. Det är moraliskt förkastligt och därför är det bra att vi kunnat stoppa det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!