Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vansinnigt låta en blivande gangster bestämma"

"Bara det att det i princip är frivilligt för en blivande gangster att bryta sekretessen visar att det är vansinnigt", säger Johannes Knutsson, professor emeritus i polisforskning.

Att ungdomar själva eller deras föräldrar måste godkänna att sekretessen mellan myndigheter bryts, är enligt polisprofessorn, vansinnigt.

Att ungdomar själva eller deras föräldrar måste godkänna att sekretessen mellan myndigheter bryts, är enligt polisprofessorn, vansinnigt.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Brott & Straff2020-10-23 15:00

Samverkansavtalet mellan Norrköpings kommun och polisen som ska förhindra att barn och unga hamnar i eller fortsätter med droger och eller kriminalitet, SSPF sågas helt av professorn i polisforskning Johannes Knutsson.

– Politiker och polis profilerar sig gärna genom att säga att sociala insatsgrupper och samverkan mellan skola, socialtjänst polis och fritid är effektiva i arbetet mot kriminalitet, det går tillbaka till 2009 års behandlingsform som då lanserades som ett riktigt sätt att arbeta mot gängkriminalitet.

2012 sa dåvarande rikspolischef Bengt Svensson efter ett år av pilotverksamhet med sociala insatsgrupper, att det hade gått väldigt bra och man såg många som brutit med sin kriminella bana. Nästan alla hade ändrat sin livsstil – och väldigt, väldigt många hade slutat begå brott.

Det här fick Johannes Knutsson att säga att han skulle kräkas på sig själv om han drog samma slutsatser.

– Ja det var ett uttalande som passade bra i rubriker, men det jag menade var att jag aldrig skulle ha kunnat dra de slutsatserna och säga det utan att kräkas på mig själv. Enligt den oberoende utredning som gjordes av Ersta Sköndal Högskola gick det inte att koppla arbetssättet till utfall i kriminalitet. Det enda sättet hade varit att jämföra med en kommun som inte använde sig av samma metod.

Förutom att siffrorna var felaktiga redovisades dessutom bara ett av tolv pilotområden.

Men om en metod räddar en individ från kriminalitet så är det väl värt alla pengar?

– Frågan är hur många man kunnat rädda om man använt pengarna på ett annat sätt, säger Johannes Knutsson.

Det finns enligt honom ganska mycket forskning på utfallet av de sociala insatsgrupperna och SSPF och det finns inte mycket som säger att det är särskilt effektivt.

– Det är ett oerhört slöseri med tanke på vad man får ut av det, säger Johannes Knutsson.

Han tror att den utvärdering som är på gång efter Sluta skjut i Malmö, som är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och medborgare för att minska skjutningar och andra grova våldsbrott, kommer att visa att de gamla metoderna inte fungerar.

Strategin som används i Sluta skjut, bygger på en beprövad amerikansk modell, GVI (gruppvåldsintervention), som visat goda resultat i USA. En central del av utvärderingen är att undersöka förutsättningar för att implementera GVI även i andra svenska städer.

Frivilligt att delta

SSPF är en samverkansmodell mellan skola, socialkontor, polis och fritid. Syftet är att förhindra att barn och unga 10-25 år hamnar i eller fortsätter med kriminellt beteende och/eller droger och gäller de som:

* Vistas i riskmiljöer där det t.ex. finns kriminalitet eller droger.

* Har ett kriminellt beteende och eller missbruk.

* Som kommer hem efter att ha varit placerade.

* Tidigare insatser inte fungerat för.

Vårdnadshavare eller deltagare över 18 år måste godkänna att sekretessen bryts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!