Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våldsbrott bland barn har ökat

Fler ansvarstagande föräldrar, men även kommunerna som måste bli bättre på att fånga upp kriminalitet hos barn och vilka konsekvenser det får.

"Viktigt att barn förstår konsekvenser av brott de begår", säger regionpolischef Carin Götblad i en filmad intervju som kan ses via polisens hemsida.

"Viktigt att barn förstår konsekvenser av brott de begår", säger regionpolischef Carin Götblad i en filmad intervju som kan ses via polisens hemsida.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott & Straff2020-08-11 21:00

Under de senaste åren har antalet anmälda våldsbrott med gärningspersoner som är under 15 år ökat.

 – Kartläggningar och kunskap finns - nu är det handling som gäller, säger regionpolischef Carin Götblad i en filmad intervju som kan ses via polisens hemsida.

Carin Götblad lyfter särskilt fram föräldraansvaret samt att kommunerna måste hitta en ordning för att med mycket större tydlighet fånga upp kriminalitet hos barn och koppla konsekvenser vid normbrytande beteenden.

 – Så sker inte tillräckligt idag och det är oerhört frustrerande för poliserna på fältet att se hur dessa tonåringar fortsätter sin brottsliga bana samtidigt som allt fler unga brottsoffer och deras föräldrar inte får någon som helst upprättelse, utan tvärtom blir allt räddare för att anmäla, säger hon.

Barnen som utsätts är mycket rädda och får ofta ta emot hot efter händelsen vilket kan leda till att varken målsägarna eller föräldrar vågar anmäla eller medverka i utredningar.

– Vi har väldigt många barn som berättat att de farit oerhört illa i samband med våldsbrott, till exempel personrån, misshandel, olaga hot och trakasserier. Om det här skulle ske mot oss vuxna på väg till eller från arbetet skulle det vara helt oacceptabelt, så varför agerar vi inte så när det gäller unga? säger Carin Götblad.

Intervjun med Carin Götblad är gjord av Barnafrid/Linköpings universitet och den filmades i samband med den nationella Barnafridskonferensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!