Härom veckan sa justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) vid ett besök i Navestad att man ska inrikta sig på att bryta nyrekryteringar till de kriminella gängen och då handlar det ofta inte om polisiära insatser utan socialtjänst, skola, fritidsverksamhet. Därför måste också kommunen svara upp på ett bra sätt nu när polisen förstärker sina insatser.
Sociala insatsgruppen har sedan 2015 erbjudit vad socialsekreterare Maria Torgesen säger, är Norrköpings kommuns avhopparverksamhet, genom den sociala insatsgruppen, SIG, som ryms inom samverkansavtalet. Två personer mellan 19-25 år har deltagit och uppnått alla mål, en tredje har hoppat av, sedan man gjorde en omstart 2018. Att ha uppnått alla mål kan innebära en placering på HVB-hem. SIG saknar egen budget och det finns heller inga utvärderingar.
Lars Stjernkvist, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande är, tvärtemot polisen lokalt, beredd att omvärdera det sätt man tidigare jobbat på för att hitta metoder som det finns bevis för fungerar när det gäller att bekämpa kriminaliteten.
– Vi gör mycket för att vi tror och hoppas att det ska fungera, men jag håller med polisen Stefan Holgersson och forskaren Johannes Knutsson och det de skrev i sin senaste rapport om att vi behöver bli bättre på att använda oss av metoder som det finns bevis för fungerar, säger Lars Stjernkvist.
Därför har Norrköpings kommun anlitat en privat investerare för projektet "Team nystart", som ska mäta effekterna av placeringar av unga på HVB-hem. En utvärdering ska vara klar efter nyår. Den metoden, som enligt Stjernkvist skulle kräva en mindre avhandling att förklara, innebär i korthet att man kan se de mänskliga effekterna de ekonomiska insatserna får och skulle kunna vara en metod som kan överföras i arbetet mot kriminalitet.
Är den tid man kunde pratat ungarna tillrätta förbi?
– Man ska vara försiktig som politiker att säga vad som fungerar och inte, vi behöver hjälp av lagstiftningen och ha kraftfulla metoder att bekämpa kriminaliteten, men det går inte att prata dem tillrätta, säger Lars Stjernkvist.
Det handlar inte om unga människor och barn som begår brott för att få pengar till lördagsgodis, utan om hierarkiska kriminella nätverk.
– Vi har ett gemensamt ansvar för vad som ger effekt, men hur man än gör så är vi inte vaccinerade mot kriminalitet, den flyttar på sig, men vi måste förstå omfattningen, en del av nätverken är ju riktigt starka och juridiskt kunniga och utåt sett etablerade i samhället, säger Stjernkvist.
Han ser så allvarligt på utvecklingen att han även är beredd att rucka på den personliga integriteten.
– Jag har tidigare varit tveksam till bland annat övervakningskameror, men nu inser jag att vi måste väga integriteten mot att komma åt den grova kriminaliteten. Man får inte glömma det vi gjort som faktiskt varit bra, ta tillvara på det och sortera bort det som inte fungerar. Alla politiker, från vänster till höger, har en moralisk skyldighet att enas i arbetet mot den grova brottsligheten, det är en fiende som hotar vårt samhälle, säger Lars Stjernkvist.