En socialsekreterare hämtade i januari fel barn från barnets förskola och påbörjade transport av barnet till ett polisförhör, som skulle ha genomförts med ett annat barn med samma förnamn.
När socialsekreteraren ringde mentorn för klassen fanns det ett barn med det namnet och hon utgick från att det var rätt barn och rätt skola.
Det vara bara förnamnet som sades och efter samtalet med mentorn ringde socialsekreteraren till rektorn och informerade om att ett barn skulle hämtas för polisförhör. I vanliga fall brukar man ringa rektorn först och säkerställa att barnet går där och ta reda på mentorns namn om man inte vet det och ringa till denne också.
Det finns en skriftlig rutin kring att en trygghetsperson ska finnas med barn som tas med till polisförhör och vikten av att polisförhöret inte ska få röjas för föräldrar. Men det fanns ingen skriftlig rutin för hämtningen.
Socialsekreteraren, barnet och mentorn sitter i bilen när det framkommer uppgifter om barnets syskon som gör att det uppstår misstankar om att det är fel barn som hämtats.
De hinner åka cirka 50 meter, men är fortfarande kvar på skolans område när misstaget uppdagas. Man förklarar för barnet att det var ett annat barn som skulle ha hämtats för ett samtal, man har aldrig pratat med barnet om polisförhör, och att det blev fel.
Föräldrarna till "fel" barn har gjort en anmälan efter samtal med rektor.
Rektorn ska ha varit stressad och suttit i möte när socialtjänsten ringde om hämtningen och frågade heller inte vilket barn det gällde.
Socialsekreteraren som åtalades för tjänstefel vidgår den faktiska händelsen, men förnekar brott.
Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att socialsekreteraren tveklöst har varit oaktsam när hon inte kontrollerade barnets hela namn. Med hänsyn till omständigheterna vid kontrollen, den korta tid som barnet var förd från skolans område, det faktum att barnet inte fick någon olägenhet av det inträffade samt den förhållandevis ringa risk som förelåg för att en svårare olägenhet skulle inträffa, finner tingsrätten att oaktsamheten kan bedömas som ringa. Åtalet ska därför ogillas.
Efter händelsen har socialtjänsten skrivit rutiner för exakt hur de ska göra. De har även infört en blankett med barnets uppgifter som tas med till skolan, så att rektor eller mentor kan skriva under att det är barnet som anges som hämtas.